1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В МОСВ обсъдиха мерки за постигане на Националния план за управление на отпадъци

В МОСВ обсъдиха мерки за постигане на Националния план за управление на отпадъци

Диалогът и съвместните действия в тази посока се налагат от въведените в началото на годината нови цели за намаляване на количеството на депонираните отпадъци

Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева се срещна с представители на Българска асоциация на циментовата индустрия (БАЦИ), Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и циментовите заводи – „Холсим България“ ЕАД, „Девня цимент“ АД и „Златна Панега цимент“ АД.  Повод за срещата е получено писмо от  Асоциацията, затова МОСВ покани всички заинтересовани страни.

Целта на срещата беше да са обсъдят възможностите и съвместните усилия за повишаване количествата на оползотворяваните в трите циментови заводи модифицирани горива - RDF с произход от инсталациите за предварително третиране, собственост на общините. Диалогът и съвместните действия в тази посока се налагат от въведените в началото на годината нови цели за намаляване на количеството на депонираните отпадъци в Закона за управление на отпадъците, съгласно които най-късно до 31 декември 2035 г. количеството на депонираните битови отпадъци следва да бъде намалено до 10 на сто или по-малко от общото количество образувани битови отпадъци. В резултат на срещата, страните се обединиха около изготвяне на предложение за параметри на които трябва да отговарят  модифицирани горива, с цел удовлетворяване изискванията на циментовите заводи при спазване на качествата на произвежданите от тях продукти и опазване на околната среда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.