1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В МОСВ се проведе международна конференция за едрите хищници

В МОСВ се проведе международна конференция за едрите хищници

Освен двудневната среща, се проведе и теренно посещение на Природен парк „Витоша“, където експерти от ИАГ представиха добри практики в управлението и стопанисването на дивата природа, както и проблемите и пречките, които ги съпътстват

В Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се проведе международна конференция за едрите хищници. Това е петата среща на Платформата за едри хищници Dinaric-Balkan-Pindos #DiBaPi, организирана в София в периода 11-13 юни.

Основна тема на форума беше да се обсъдят и обменят добрите практики при опазването на едрите хищници и ограничаването на конфликтите при съжителството на човека с емблематичните биологични видове като кафява мечка, вълк и рис. Участваха представители на институции, университети, научни и неправителствени организации от Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Гърция, Косово, Черна гора, Северна Македония, Сърбия, Словения и България. Организатори на международната среща бяха МОСВ и Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) към Министерството на земеделието и храните.

В разговорите се включиха Виктор Атанасов, зам.-министър на околната среда и водите, инж. Росен Райчев, зам.-изпълнителен директор на ИАГ, представители на Платформата на ЕС за съвместно съществуване между хората и едрите хищници, Секретариата на Бернската конвенция, Съюза на ловците и риболовците в България, WWF Adria, WWF България, Алпийската и Карпатската конвенция.

Освен двудневната среща, се проведе и теренно посещение на Природен парк „Витоша“, където експерти от ИАГ представиха добри практики в управлението и стопанисването на дивата природа, както и проблемите и пречките, които ги съпътстват.

Платформата е инструмент за дългосрочен обмен при трансгранично управление и наблюдение на едрите хищници с представители на националните и регионални власти, както и всички заинтересовани страни в тази част на Европа.

Мероприятието е част от поредица събития по проект, финансиран от Федералното министерство по околна среда на Германия, във взаимодействие с Федералната агенция по околна среда на Германия. Основната цел на проекта е изграждане на регионален механизъм за управление и наблюдение на едрите хищници с представители на националните и регионалните власти, както и всички заинтересовани страни в тази част на Европа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.