1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В парк „Странджа” ще възстановяват 11 изчезващи растения

В парк „Странджа” ще възстановяват 11 изчезващи растения

Предстои изграждане на разсадник в местността Качул

Дирекцията на Природен парк „Странджа” работи по проект по Оперативна програма „Околна среда”, който включва идентифициране на 11 растителни вида, застрашени основно поради човешка дейност. Това съобщи Мария Димиева, експерт „Връзки с обществеността и образователни програми” в дирекцията на парка предаде  радио „Фокус”.

В проекта влиза и изграждане на разсадник в местността Качул, където ще бъдат възстановени тези застрашени видове и след това ще бъдат върнати отново в естествената им среда. Експертът каза още, че сред застрашените видове има такива, които са малко познати и затова често се унищожават. Сред тях са странджанско сапунче и калуната, които са вписани в Червената книга на България като редки видове. Сред по-популярните са странджанската или кавказка боровинка и странджанският дъб, който достига до 25 метра, а разпространението му в Европа се ограничава само до Странджа. Мария Димиева допълни, че вече е приключило изследване по проекта на вековните дървета на територията на целия парк.

Специалисти са проучили над 100 вековни дървета, основно странджански дъб и източен бук, като са открити много интересни екземпляри на по 800 - 1000 години. Предстои край тях да бъде изградена инфраструктура и да бъдат обозначени с информация за туристите, които пък ще могат да минат по седем маршрута. Изграждането на туристическите маршрути ще започне през лятото, като се очаква есента да бъдат открити. До момента са направени проучвателната дейност и проектирането, сега се провеждат обществените поръчки, посочи Мария Димиева. Някои от маршрутите са познати на приятелите на Странджа, допълни Димиева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.