В резерват „Пясъчната лилия“ РИОСВ – Бургас започва поддържащи дейности

Снимка:

През юли и септември ще се отстраняват неместни и рудерални видове и храстови микрогрупировки

РИОСВ – Бургас започва изпълнение на поддържащи дейности, заложени в утвърдения от министъра на околната среда и водите План за управление на поддържан резерват „Пясъчната лилия“ в местността Каваците край Созопол. През юли и септември ще се отстраняват неместни и рудерални видове и храстови микрогрупировки, нехарактерни за дюнните природни местообитания. Ще се извърши цялостна подмяна на оградата и информационните табели.

Ръчното отстраняването на растителността ще се извършва периодично, за да се осигури достатъчна площ за разселването на пясъчната лилия. Ще бъдат отстранени храсти къпина, шипка, смокиня, слабителна зърника и плевели като троскот, щир, глухарче, тученица, бабини зъби и др.

Пясъчната лилия (Pancratium maritimum) е многогодишно луковично растение, обитаващо крайбрежни пясъци и дюни. Някои от субпопулациите са многочислени, но като цяло видът в страната е представен от ограничен брой индивиди, поради което е защитен от Закона за биологичното разнообразие и е включен в Червената книга на Република България. През летните месеци цъфтящите цветове могат да се видят по крайбрежните дюни. Размножава се предимно вегетативно, но и със семена, които след разпукване на кутийките се ръзпръскват от вятъра. Поради изключителната си красота и приятен аромат, напомнящ ванилия, пясъчната лилия е наричана още Царицата на цветята или Морски нарцис.

Поддържаният резерват „Пясъчната лилия“ е с най-малка площ от всички резервати в страната. За успешното разселване на пясъчната лилия в резерватната територия е необходимо тя да се запази от утъпкване.  В тази връзка ще бъдат подменена изцяло оградата и информационните табели на резервата.

Дейностите се финансират от ПУДООС към МОСВ.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.