1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В САЩ разработват растения, които да заменят петрола

В САЩ разработват растения, които да заменят петрола

За момента биогоривата са единствената реална алтернатива на керосина

Нов клас от генно модифицирани култури, които да служат за производство на биогорива, започва да си пробива път в САЩ. Американското енергийно министерство дори вече им измисли име – растения, разработени да заменят петрола (Plants Engineered To Replace Oil, съкратено PETROs), пише inews.bg.

Новата разновидност растения превръщат по-добре въглеродния диоксид в биомаса, която след това се използва за направата на биогорива. За разработката им подзвеното на американското енергийно министерство – Агенцията за напредничави изследователски проекти (ARPA-E), вече инвестира 36 млн. долара.

В момента ARPA-E финансира 10 проекта за разработка на PETROs. Повечето от тях обаче работят в посока фотосинтеза – процес, който е основата на живота на нашата планета, но пък трудно може да помогне за превръщането на слънчевата светлина в гориво. Учените се опитват да създадат растения, които "използват слънчевата светлина по-ефективно" или да създадат "листа, които по-ефективно улавят слънчева светлина". Този тип растения могат да съхраняват повече масло в семената си, подобно на соевите растения.

За момента биогоривата са единствената реална алтернатива на керосина. Затова американското министерство на енергетиката отпуска средства и по програми като Joint BioEnergy Institute в Сан Франциско, които работят върху създаването на по-богати на целулоза растения. А в целулозата е заключен 50% от въглерода на растенията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.