1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Скопие министър Борислав Сандов обяви началото на проект за споделяне на българския опит в предприсъединителния процес към ЕС

В Скопие министър Борислав Сандов обяви началото на проект за споделяне на българския опит в предприсъединителния процес към ЕС

Партньорството между организациите на гражданското общество на двете страни е другата важна тема, която министрите обсъдиха

Днес заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов участва в третото заседание на Междуведомствената работна група за сътрудничество с Република Северна Македония „Европейско сътрудничество - зелен преход и дигитална трансформация, върховенство на закона“, което се състоя в Скопие.
 
От българска страна  участие взеха и заместник министър-председателят по ефективно управление Калина Константинова, министърът на електронното управление Божидар Божанов и заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев.
 
От страна на Република Северна Македония в заседанието участваха Боян Маричик – вицепремиер по европейските въпроси, Славица Грковска – заместник министър-председател по политиките за добро управление, Насер Нуредини – министър на околната среда и пространственото планиране, Адмирим Алити – министър на информационното общество и администрацията, и Никола Тупанчески – министър на правосъдието.
 
Беше направен преглед на изпълнението на договореностите от второто заседание на работната група, на което МОСВ бе домакин през март т.г., след което министрите продължиха работа в отделни сесии.
 
По време на двустранния разговор с македонския си колега Насер Нуредини министър Сандов обяви началото на проект за споделяне на българския опит в преговорите по Глава 27 „Околна среда“ в предприсъединителния процес към ЕС. Проектът е разработен от Министерството на околната среда и водите и е насочен към подобряване на диалога и сътрудничеството с Република Северна Македония. Финансирането е осигурено от програмата „Международно сътрудничество за развитие” на МВнР. Министър Сандов подчерта, че проектът ще има съществен принос към доброто управление чрез ефективно транспониране на правото на ЕС в националното законодателство.
 
Партньорството между организациите на гражданското общество на двете страни е другата важна тема, която министрите обсъдиха.
 
По време на заседанието министър Божанов и министър Алити подписаха Декларация за сътрудничество между Министерството на електронното управление на Република България и Министерството на информационното общество и администрацията на Република Северна Македония.
 
Обсъдена бе и годишна програма на работната група, която включва график на предстоящите съвместни дейности до края на 2022 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.