1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Смолян започна изкупуването на гъби

В Смолян започна изкупуването на гъби

Килограм смръчкула се купува на цена от над 20 лв.

Започна изкупуването на гъби в Смолян, каза за радио “Фокус” Живко Билянов, собственик на пункт за изкупуване на диворастящи гъби и плодове. Все още обаче няма големи количества и затова цените са високи, посочи той. Килограм смръчкула се купува на цена от над 20 лв., майската гъба е 10 лв., а манатарката, която все още е трудно откриваема в района е на цена между 10 и 15 лв. за килограм.

По думите на Билянов, т. г. се очертава да има много гъби и валежите ще спомогнат за това. Хубавото, според него е, че в Родопите пролетта малко е закъсняла и растенията не са засегнати от падането на сланите и няма нанесени щети. Очаква се с увеличаването на гъбите в Смолян и региона, цената им да се понижи.

Билянов припомни, че миналата година най-много гъби е имало за период от около две седмици през лятото, а през есента почти не е имало гъби. Той изрази надежда очакванията му за повече гъби през тази година да се оправдаят, тъй като голяма част от безработното население на Смолян се препитава, събирайки гъби в гората през лятото.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.