1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В София ще се проведе тридневен форум за опазване на популациите на европейските прилепи

В София ще се проведе тридневен форум за опазване на популациите на европейските прилепи

Снимка:

Зам.-министър Евдокия Манева ще открие работата на 18–ата среща на Консултативния комитет към EUROBATS

Заместник-министър Евдокия Манева ще открие работата на 18–ата среща на Консултативния комитет към Споразумението за опазване на популациите на европейските прилепи (EUROBATS), на която тази година България е домакин в лицето на Министерството на околната среда и водите. 
 
Събитието ще се проведе днес, 15 април, от 9,00 часа, в хотел “Кемпински Зографски” в столицата.
 
Форумът е тридневен. В работата му ще участват Андреас Стрейт -изпълнителен секретар на Споразумението за опазване на популациите на европейските прилепи (EUROBATS), проф. Пол Рейси, д-р Антъни Майкъл Джонс и Антъни Хюстън от Международния съюз за опазване на природата (IUCN), който е най-старата международна организация за защита на природата, създадена през 1948 г., обединяваща днес повече от 1 200 членове (200, от които са правителствени организации и около 900 неправителствени организации).
 
Експерти от 44 страни в Европа, Северна Африка и Близкия изток ще обсъдят напредъка в прилагането на Споразумението на регионално ниво, практическото значение на най-новите изследвания върху биологията на летящите бозайници, ще дискутират влиянието на ветропарковете върху прилепните популации, проблемите и предизвикателствата за тяхното опазване в трансграничен аспект. 
 
По време на срещата ще бъдат актуализирани всички работни документи, резолюции и рамкови стратегии, които имат отношение към вземането на политически решения за спасяване на застрашените видове прилепи и техните най-значими местообитания. 
 
България е присъединена към Споразумението за опазване на популациите на европейските прилепи (EUROBATS) през 1999 г. Споразумението е един от специализираните международни договори  към Конвенцията за опазване на мигриращите видове диви животни (Бонска конвенция). То има за цел да бъдат защитени всички 52 вида прилепи, които са в негов обхват,  чрез законодателни, образователни и консервационни мерки в сътрудничество между страните-членки, както и тези, които все още не са се присъединили. Досега 35 от общо 63-те страни от ареала на разпространение на европейските прилепи са се присъединили към EUROBATS.
 
От 39 вида прилепи, обитаващи Европа, у нас са установени 33 вида. Прилепите са интересна животинска група, притежаваща редица уникални особености. Те са шампиони по дълголетие сред дребните бозайници, притежават усъвършенствана ехолокация и са изключително важни за здравето на екосистемите. В нашата страна числеността на повечето видове се е запазила висока заради обширните стари гори и големия брой подземни местообитания (до момента у нас са известни над 6000 пещери). Зимните колонии от прилепи, които надхвърлят 40 000 екземпляра, извеждат страната ни на едно от първите места в Европа и ни правят отговорни за опазването на европейските популации. Всичките 33 вида прилепи, установени в България, са строго защитени от Закона за биологичното разнообразие. Общо тринайсет от тях (10 пещеролюбиви и 3 горски), са определени като целеви за опазване в рамките на европейската екологична мрежа «Натура 2000». Забранено е убиването, нараняването, безпокойството и препарирането на прилепи, както и притежаването, пренасянето и търговията със живи или мъртви екземпляри. 
 
В края на март 2013 г. успешно завърши най-мащабното по рода и обхвата си досега картиране на прилепите и техните местообитания в България в мрежата от защитени зони „Натура 2000”. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.