1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Свиленград и Любимец е обявено бедствено положение

В Свиленград и Любимец е обявено бедствено положение

Нивото на река Марица се е повишило с над 3 метра

В Свиленград и Любимец е обявено бедствено положение. Заради обилните валежи и преливащи язовири по течението на река Марица, нивото на реката се е повишило с над 3 метра в района, съобщиха от общинската администрация.

Сутринта водата е започнала да прелива по крайбрежните улици "Граничар" и "Крайречна" и в квартал Гебран, съобщи местният вестник "Старият мост".

Кризисен щаб взима мерки за справяне със ситуацията в града и заплашените села Генералово и Капитан Андреево. Екипи работят по укрепване на дигите и изграждат още временни.

Кладенците с питейна вода в Помпената станция на близкия град Любимец са изцяло заляти от придошлите води от язовира край с. Иваново. Пътят и близките земеделски земи до там - също.

Подаването на питейна вода е спряно, но до края на деня или до следващия ден ще има вода по тръбите на водопроводната мрежа. Дежурният в станцията е изолиран от придошлите води, организира се спасяването му.

Асфалтовият път от Любимец за Свиленград, в района на бившето поделение Фазан, е разрушен и непроходим от придошлите води на р. Марица. Същото е положението и с пътя Любимец – Ивайловград. На 2 км след село Малко градище по пътя за Ивайловград в следствие на проливните дъждове се е образувало свлачище и голяма част от пътя е отнесен.

Пътят Любимец - Харманли при моста на р. Бисерска е залят от придошлите води на реката. Дигите на реката са отнесени и този район е целият залят с вода. Железопътният мост в района също е залят с близо метър вода.

Затворен е пътя за с. Йерусалимово при моста на р. Йерусалимово – той също е залят от придошлите води на реката. Единственият вход и изход на града за момента е по автомагистрала "Марица".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.