1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Въглищните централи в развиващите се страни получават милиарди евро по проекти за намаляване на парниковите газове

Въглищните централи в развиващите се страни получават милиарди евро по проекти за намаляване на парниковите газове

Това се посочва в доклад на Стокхолмския институт за околната среда

Въглищните централи в развиващите се страни получават милиарди евро по проекти за намаляване на парниковите газове с малък ефект, се посочва в доклад на Стокхолмския институт за околната среда, цитиран от Euractiv. Проучването е публикавано няколко дни след като американския департамент по енергетика обяви, че парниковите емисии в света са нараснали с безпрецедентните 6% през 2010 г.

През 2007 г. бе решено "по-чистите" въглищни централи да получат 451 милиона "сертификата за намалени емисии" (CER) до 2020 г. чрез Механизма за чисто развитие.

Механизмът за чисто развитие бе създаден през 1997 г. по силата на Договора от Киото и се управлява от ООН. Чрез него компании от развиващите се страни изпълняват проекти за намаляване на емисиите парникови газове, срещу което получават кредити, които могат да продадат на инвеститори от развитите страни.

Според анализа обаче повечето от въглищните централи вероятно са щели да бъдат построени от самото начало с модерни технологии, поради което не е трябвало да получават финансиране по схемата.

В доклада се посочва, че фактори като "постоянния недостиг на въглища, покачващите се цени на въглищата и нуждата да се задоволи търсенето на големите икономики" са по-вероятна причина за инвестициите в нови технологии от предлагането на CERs.

Според авторите на изследването новата методология за оценяване на проектите има "системни недостатъци", тъй като допуска да се завишава базовата линия на емисиите и да се раздуват изкуствено екологичните ползи от новите централи. В някои случаи това може да доведе до "свръхкредитиране" със сертификати за намалени емисии, достигащо до 250%. В заключение от Института препоръчват да се направи преоценка на нуждата от подпомагане на въглищните централи по линия на Механизма за чисто развитие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.