1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Във Велико Търново обсъждат мерки срещу бракониерството и незаконната търговия със защитени видове

Във Велико Търново обсъждат мерки срещу бракониерството и незаконната търговия със защитени видове

Участие ще вземат експерти от Министерството на околната среда и водите, РИОСВ, държавни ловни и горски стопанства

Регионалната екоинспекция във Велико Търново е домакин на семинар на тема „Подобряване на междуинституционалното сътрудничество в превенцията, разследването и разрешаването на случаи на бракониерство и незаконна търговия със защитени видове", информира Дарик радио.

Участие ще вземат експерти от Министерството на околната среда и водите, РИОСВ, държавни ловни и горски стопанства, Главна дирекция «Криминална Полиция» към МВР, областните дирекции на МВР, митници, окръжни и районни съдилища и прокуратури, Българска Фондация Биоразнообразие, Българско дружество за защита на птиците, СНЦ «Зелени Балкани», Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, Български ловно-рибарски съюз, Съюз на ловците и риболовците в България, спасителни центрове за диви животни в страната.

Специалистите ще обсъждат широк кръг въпроси, свързани с нормативната база, ефективността на контрола при въвеждане, търговия, транзит и износ на екземпляри от застрашените видове от дивата фауна и флора, принудителни административни мерки и размер на санкциите, процедиране при интернет престъпления, информиране в публичното пространство и специфични подходи за привличане на местните хора в противодействието срещу бракониерството и контрабандата със защитени видове и др.

Бракониерството на защитени видове и незаконната им търговия в рамките на страната е дейност, която не е ясно оценена като мащаб. Трудностите при поставяне на закона в действие и обществената заинтересованост за тези нарушения са особено проблематични, когато става въпрос за т.нар. престъпления срещу дивата природа. Тъй като търговията се извършва трансгранично между държавите, в интернет, на временни пазари, по поръчка на клиента, мониторингът на тази дейност често е невъзможен. Когато бракониерството се случва в отдалечени местности, е трудно нарушителите да бъдат открити и да им бъде търсена отговорност. Именно заради това семинарът цели засилване на капацитета в правоприлагането, поясняват организаторите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.