1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Във Великотърновска област е въведено денонощно наблюдение на язовирите

Във Великотърновска област е въведено денонощно наблюдение на язовирите

Снимка:

От вчера е започнало контролирано изпускане на язовир "Йовковци"

Във Великотърновска област е въведено денонощно наблюдение на язовирите със заповед на областния управител доцент Пенчо Пенчев до кметовете на десетте общини, ръководителите на язовирните райони и фирма "Напоителни системи".

Във Великотърновска област има два големи язовира - "Йовковци" и "Александър Стамболийски", и 96 микроводоема. Язовир "Йовковци" е пълен и от вчера, 6 февруари, е започнало контролирано изпускане на 12 куб. метра вода в секунда, за да се поддържа нормалното му ниво. Язовир "Стамболийски" не прелива и е в нормален обем. 96-те микроязовира са запълнени от 50 до 80%, предаде БНР.

След проверка през есента, технически неизправните водоеми са източени, за да не създават опасност, съобщиха от Областния кризисен щаб. Нова проверка е разпоредил областният управител. До 9 февруари тя трябва да установи дали са изправни изпускателните съоръжения и преливниците на язовирите, какво е състоянието на деретата след язовирните стени, както и да провери проводимостта на речните корита.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.