1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Въвеждат нови правила за електронните отпадъци в ЕС

Въвеждат нови правила за електронните отпадъци в ЕС

Промените целят да затегнат регулациите относно събирането и преработката на този тип отпадъци

До 2016 г. 85% от електронните отпадъци в ЕС ще се преработват, съгласно законодателни промени, приети от Европейския парламент . Пресслужбата на ЕП съобщи, че промените целят да затегнат регулациите относно събирането и преработката на този тип отпадъци предаде dnevnik.bg . Ще бъдат въведени и общоевропейски стандарти за извършването на тези дейности.

Според докладчика от ЕНП Карл-Хайнц Флорец Европа губи много суровини заради електронните отпадъци, които се изнасят нелегално от територията на ЕС - само в 1 милион мобилни телефони се съдържат 250 кг. сребро, 24 кг. злато, 9 кг. паладий и 9 тона мед. От сега нататък контролът по границите ще се засили. ЕС ще въведе и ясни критерии за разграничаване на електронния отпадък от използваните, но работещии електроуреди.

Според новите разпоредби потребителите вече ще могат да връщат мобилни телефони, електрически самобръсначки и други малки устройства във всеки магазин на дребно, без да се налага да купуват каквото и да е. "Тези малки устройства често свършват в кофата за боклук, защото потребителят не би си направил труда да отиде до събирателен пункт само заради един mp3 плеър, например", казва Флоренц.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.