1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Възможно е подписване на рамково споразумение между БДЗП и Е.ОН-България

Възможно е подписване на рамково споразумение между БДЗП и Е.ОН-България

Това стана ясно на среща между двете организации с цел продължаване на сътрудничеството за изолиране на ел. стълбове в Добруджа

Възможно е подписване на рамково споразумение между Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ и Е.ОН-България за усвояване на сума, отпусната от Европейската комисия, във връзка с изолиране на местата, където е установена най-голяма активност на едрите птици. Това стана ясно на среща между двете организации с цел продължаване на сътрудничеството за изолиране на електрически стълбове в Добруджа, предаде Дарик радио.

По време на срещата БДЗП представи резултатите от извършената работа по обхождане и взимане на GPS координати и заснемане на предвидените за изолиране 600 електрически стълба, както и събираната информация за намерени мъртви птици, загинали от електричество.

До момента Е.ОН България се ангажира активно с подобни инициативи, като организира обезпечаването на опасни за птиците участъци от електрическата мрежа и поставянето на около 60 платформи за гнездене на щъркели, съобщават от компанията.

Поставянето на пластмасови изолации върху част от електропроводите е сред начините за предотвратяване на смущения в електроснабдяването, предизвикани от птици. Дългогодишни наблюдения и проучвания от страна както на БДЗП, така и на Е.ОН България, показват, че проблемът е особено сериозен на места с по-висока концентрация на птици.

Особено уязвими се оказват белите щъркели, които по време на миграция използват електрическите стълбове за почивка и нощувка. Често жертва на попадане под напрежение стават и други по-едри птици, като орли и соколи. Подобни инциденти влияят и на качеството на електроснабдяване във въпросните райони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.