1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Възстановиха гори и редки растения в 10 природни парка към ИАГ

Възстановиха гори и редки растения в 10 природни парка към ИАГ

Общата им площ е 131 000 кв. м

Тригодишно партньорство за запазването на 10-те природни парка в България между Societe Generale Експресбанк (SGEB) и WWF приключи успешно. Проектът обхвана територии от общо 131 000 кв. м - залесяване на 7 парка с обща площ от 21 000 кв. м,  възстановяване на 10 вида растения в 4 парка на площ от 10 000 кв. м, както и отглеждане на съществуващи млади гори в Странджа на площ от 100 000 кв. м.

Финансирането на Societe Generale Експресбанк е принос към проект, изпълняван съвместно между Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), WWF и 10 дирекции на природни паркове, съфинансиран от програма ЛАЙФ+ на Европейския съюз. ЛАЙФ+ изисква на всяко  евро, осигурено от ЕС, изпълняващите проектите да осигурят  още едно  евро.

„Природозащитната инициатива има за цел  да запълни липсата на опит и ресурси у нас при управление на местообитания в мрежата  Натура 2000”, посочва ръководителят на проекта от страна на WWF Катерина Раковска. „Например, крайречните местообитания са в неблагоприятно състояние в национален мащаб и за възстановяването им е необходим експертен и финансов ресурс. 

Друг пример е природен парк „Русенски Лом“, в чийто План за управление е заложено премахването на чужди, инвазивни видове дървета и засаждането на фиданки от местни видове върху освободените площи. Проектът даде възможност на парка да се заеме с  тази задача и насочи много други паркове да заложат подобни възстановителни дейности в приоритети си, като те вече са в ход”, допълва Раковска.
 
Доброто партньорство помогна на Витоша да се завърне водната детелина, в Рилски манастир отново да цъфтят рилския ревен, панчичевата пищялка и рилската иглика, в Странджа да бъде въведен Саарландския метод на немските лесовъди – най-щадящите природата техники за производство и добив на висококачествена дървесина. Залесени бяха и местни видове във Врачански Балкан, Русенски Лом, Сините камъни, Персина, Шуменско плато.


По-конкретно, дейностите по съвместния проект на WWF и SGEB обхващат:

  • залесяване с клек, върба, ясен, бяла и черна топола, липа, цер, дъб, бук, бряст на обща площ от над 20 хил. кв. м.
  • засаждане на редки и застрашени растителни видове като бяла и жълта водна лилия, водна детелина, рилски ревен и рилска иглика на площ от 7 хил. кв. м.
  • възстановяване на характерни странджански растения като колхидски джел и тис на площ от 3 хил. кв. м.
  • опазване на карстови извори в Шуменско плато, които имат голямо значение за гората и впечатляващите скални образувания в природния парк
  • отглеждане на млади гори за висококачествена дървесина в Странджа по новаторския Саарландски метод, използван от немските лесовъди, върху площ от 100 хил. кв. м, който съчетава опазването на горските местообитания с най-щадящите природата техники за добив на дървесина.

Природните паркове, заедно с националните паркове, резерватите и защитените местности, са част от екологичната мрежа на страната, която общо обхваща едва 5% от територията на България. Природните паркове включват най-често стари гори, в които се срещат редки видове като рис, мечка, вълк, лалугер, скален орел, черен кълвач, сухоземни костенурки и много други.

В проекта WWF работи в тясна връзка с администрациите на 10-те природни парка, които са част от Изпълнителна агенция по горите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.