1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Великобритания е световен лидер във вятърната енергетика

Великобритания е световен лидер във вятърната енергетика

ЕС се ангажира да намали емисиите на газове с парников ефект най-малко с 20% преди 2020 година

Великобритания се оказа световен лидер в производството на електричество от офшорни вятърни турбини за миналата година, след като Европейският съюз отчете рекорден скок на показателя, сочи публикувано днес изследване, цитирано от ДПА.

ЕС се ангажира да намали емисиите на газове с парников ефект най-малко с 20% преди 2020 година и възприема офшорната вятърна енергия като един от основните начини да го направи.

Технологията обаче е в съвсем ранен стадий и все още не може да конкурира традиционните форми на производство на електроенергия."С 308 нови офшорни вятърни турбини, инсталирани през 2010 година - увеличение с 51% на капацитета спрямо предходната година - офшорната вятърна енергия отбелязва нов рекорден растеж в Европа", посочва Европейската асоциация за вятърна енергия (EWEA).

Асоциацията обединява представители на сектора от над 50 страни и е водещ лобист за вятърната енергия, отбелязва ДПА. Нейното годишно изследване на производството на вятърна енергия откроява Великобритания като европейски (и световен) лидер с общ производствен капацитет от 1341 мегавата, следвана от Дания (854 мегавата), Холандия (249 мегавата), Белгия (195 мегавата), Швеция (164 мегавата), Германия (92 мегавата), Ирландия (25 мегавата), Финландия (26 мегавата), Ирландия (25 мегавата) и Норвегия с 2,3 мегавата.

Техният общ производствен капацитет е достатъчен за захранването на 2,9 милиона жилища, се посочва в доклада. Асоциацията прогнозира, че през 2011 година ще бъде отбелязан нов рекорд. През 2010 година Европа се е сдобила общо с 883 мегавата нов производствен капацитет от вятърни турбини в морето, а тази година цифрата може да достигне 1500 мегавата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.