1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Великобритания няма да забрани бензиновите коли

Великобритания няма да забрани бензиновите коли

Снимка:

Според министъра на транспорта Норман Бейкър, ЕК не бива да се меси

Великобритания отхвърли предложение на ЕС да се наложи забрана за използването на автомобили с бензинов или дизелов двигател в централните части на градовете до 2050 г., съобщава Би Би Си.

Министърът  на транспорта на Великобритания Норман Бейкър посочи, че ЕК не бива да се меси в индивидуалния избор на транспортни средства за всеки отделен град. Според Комисията трябва да има коренна промяна в начина на пътуване, за да се ограничи зависимостта от петрола. За тази цел се предлага половината от среднодългите междуградски пътувания да бъдат прехвърлени от асфалтовия път на релсите.

Комисарят по транспортните въпроси Сийм Калас, изтъкна, че този ход плюс премахването на бензиновите автомобили от централните части на градовете, не следва да причинява неудобство на хората.  „Правото да пътуват е сред основните права на нашите граждани”, коментира той. „Ограничаването на мобилността не е опция”, отбеляза Калас.

При оповестяването на редица „предизвикателни” цели комисарят заяви, че броят на конвенционално захранваните автомобили в централните части на градовете трябва да бъде намален с до 50% до 2030 г. и да бъде сведен до нула две десетилетия по-късно.

Комисията се надява също да премахне смъртните случаи на пътя до 2050 г., а целта за 2020 г. е техният настоящ брой да бъде съкратен на половина.

Природозащитници приветстваха някои от предложенията, но посочиха, че повече средства трябва да бъдат вложени в обществения транспорт.

 


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.