1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Великобритания планира да се откаже напълно от автомобилите на дизел и бензин

Великобритания планира да се откаже напълно от автомобилите на дизел и бензин

Тези ограничения се въвеждат в рамките на държавния план за подобряване на качеството на въздуха

Великобритания планира да се откаже напълно от автомобилите, които се движат с бензин и дизелово гориво. Забраната на продажбите на такива превозни средства ще влезе в сила от 2040 г., информира The Times, цитиран от ams.bg.

Тези ограничения се въвеждат в Обединеното кралство в рамките на държавния план за подобряване на качеството на въздуха. В момента местните власти вече отпуснаха 255 милиона паунда, за да бъдат намалени емисиите на азотен оксид (NO 2) от дизеловите превозни средства. Сега допустимите нива на емисиите на вредни вещества са превишени по пътищата в Бирмингам, Манчестър, Ливърпул, Нюкасъл, Бристол и Саутхемптън.

По-рано бе съобщено, че властите във Франция от 2040 г. ще забранят продажбите на бензинови и дизелови двигатели в страната. Според министъра на цялостната екологична трансформация Никола Юло пълното отхвърляне на автомобилите с двигатели с вътрешно горене ще бъде "трудна задача", особено за самите автомобилни производители. Политикът отбеляза, че френските компании обаче имат достатъчни възможности, за да сменят изцяло моделната си гама в този срок.

Индийските власти планират до 2030 г. изцяло да спрат продажбите в страната на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Това решение се дължи на желанието да бъдат значително намалени разходите за внос на гориво, както и намаляване на разходите на семействата за ползването на автомобили.

С подобни инициативи излезе и правителството на Норвегия, където се предвижда автомобилите с двигатели с вътрешно горене да бъдат забранени през 2025 г. В същото време шофьорите в Холандия ще трябва да преминат изцяло на електрически превозни средства. Германия от своя страна обеща да направи същото до 2050 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.