1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Висшият експертен екологичен съвет одобри инвестиционно предложение на ПАВЕЦ „Чаира“

Висшият експертен екологичен съвет одобри инвестиционно предложение на ПАВЕЦ „Чаира“

Проектът включва изграждане на язовир „Яденица” и реверсивен напорен тунел за връзка с язовир „Чаира“

Висшият експертен екологичен съвет към МОСВ одобри инвестиционно предложение „Проект „Яденица“ – увеличаване на обема на долния изравнител на Помпено-акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) „Чаира“. Проектът включва изграждане на язовир „Яденица” и реверсивен напорен тунел за връзка с язовир „Чаира“ по вариант на водоплътния елемент на каменнонасипната язовирна стена с асфалтобетонова диафрагма. Съветът предлага министърът на околната среда и водите да издаде решение по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Възложител е „Национална електрическа компания“ ЕАД.

На етапа на обществените обсъждания са постъпили възражения с поставени въпроси във връзка с определяне на минимално допустимия отток в р. Яденица след язовирната стена, включително и на сдружението на риболовците „Балканка“. Също така за сеизмичната осигуреност на новото строителство, несъгласие по отношение на допустимостта с Плана за управление на речните басейни на „Източнобеломорски район”. Направени са възражения, касаещи защитена зона „Яденица“, нейният предмет на опазване и очакваната степен на увреждане, като са поставени въпроси за други алтернативи по р. Въча или р. Арда. МОСВ проведе допълнителни консултации със съответните компетентни ведомства в тази връзка.

На срещите за обществено обсъждане е изразена подкрепа от граждани и кметове на населени места за реализация на инвестиционното предложение. При вземането на решение по ОВОС са съобразени документацията, получените в хода на процедурата становища, резултатите от общественото обсъждане, постъпилите възражения и становищата на възложителя по тях. Предложени са условия и мерки за предотвратяване, намаляване или възможно най-пълно отстраняване на предполагаемите неблагоприятни въздействия върху околната среда за етапите на проектиране, строителство и експлоатация на инвестиционното предложение. Те са задължителни за изпълнение от страна на възложителя и подлежат на контрол.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.