1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Внимание! Опасни за природата и хората растения плъзват из България!

Внимание! Опасни за природата и хората растения плъзват из България!

Това са два от най-опасните чужди видове растения, които нашестват у нас

Преди дни се натъкнахме на малка група растения Сосновски хераклеум по брега на реката, край ханче Мирково, на подбалканския път. Знаехме, че двата чужди вида Гигантският хераклеум (девисил) (Heracleum mantegazzianum) и Сосновския хераклеум (девисил) (Heracleum sosnowskyi) се срещат само на едно място в София и в околностите на село Борино, в западни Родопи. Популацията в Борино засяга площ от над 60 дка. Растенията са стигнали реката и са се спуснали по течението, на повече от 3-4 км. Инвазията е продължила и по един от притоците на р. Въча и дори е успяла да преодолее стената на яз. Тешел. Намерихме няколко екземпляра, доста далеч от нея надолу по течението. Те застрашават да завземат повечето пустеещи обработваеми земи и да плъзнат из цялата Тракийска низина, носени от речните води. Вече се опасяваме, че го има и на други места в страната.

Уви, тайна е за всички, освен екпертите от БАН, че това са два от най-опасните чужди видове растения, които нашестват у нас!

Гигантският и Соновският хераклеуми имат много вреден ефект върху човешкото здраве. Сокът им, който се отделя при откъсване и отчупване, предизвиква фоточувствителност. На слънчева светлина се образуват мехури и изгаряния, които трайно увреждат кожата. Затова ако попадне по тялото ви, трябва незабавно да се покриете и колкото е възможно по-бързо добре да се измиете със сапун и вода. През следващите два-три дни засегнатата зона не бива да се излага на слънчева светлина. Опасен е и за очите. Не всеки е алергичен към този дразнител, но е препоръчително да се пазите и да потърсите лекарска помощ, ако влезете в съприкосновение с тези растения!
Heracleum mantegazzianum Sommier  et  Levier


Не е редно местните хора да са в неведение и да съжителстват спокойно с тези опасни не само за биологичното разнообразие, но и за здравето на човека растения!
Отговорните институции, местните власти и медиите трябва да предприемат спешни мерки за информиране на местните общности в районите, където е открито растението и да привлекат подкрепа на широката общественост за ранното им откриване и локализиране.

Премахването на растенията трябва да става след консултация със специалисти, защото неправилните начини на отстраняване могат само да влошат положението.

Ако продължим да бездействаме и нехаем може да стане късно и ограничаването на навлизането на хераклеумите да ни струва много по-скъпо.

Ценен е примерът на Словения: От 2011 г. за този чужд вид там се прилагат мерки за ранно откриване и бързо отстраняване. Всички сигнали за наличие на вида се проверяват внимателно и ако се потвърди откриването му, се вземат бързи мерки за отстраняване. Цената на всички дейности за периода 2011-2018 г. е 17 500 евро или 2500 евро на година. В същото време в Германия, където са закъсняли много с мерките изразходват 350 000 евро годишно.

В България все още имаме възможност да следваме словенския опит! Време е да се събудим!

Призоваваме ви да разгледате внимателно информацията и ако забележите тези растения, да се свържете с нас на електронна поща: bd@ecologybg.com или на Фейсбук страницата ни, като ни посочите мястото и изпратите снимки. Поемаме отговорност да обобщим данните и да ги предадем на отговорните институции, като настояваме за спешни мерки.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.