1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Водата в най-големите реки на Земята намалява

Водата в най-големите реки на Земята намалява

Причината - климатичните промени, язовирите, селското стопанство и индустрията

Водата в най-големите реки на Земята е намаляла през последните 50 години, като значими промени има в около една трета от тях, съобщи Асошиейтед прес. Анализ на 925 големи реки от 1948 до 2004 г. показва общо намаляване в цялостния дебит. Вливащата се вода в Тихия океан е намаляла, все едно е пресъхнала р. Мисисипи. Единственият район със значимо увеличаване на дебита е Арктика. Затоплянето там засилва топенето на снега и ледовете, установиха учени от Националния център за атмосферни изследвания в Боулдър, Колорадо.

Освен заради климатичните промени, реките се свиват заради язовирите и отклоняването на води за селското стопанство и индустрията. С намалял дебит са Жълтата река в Северен Китай, Ганг в Индия, Нигер в Западна Африка, Колорадо в САЩ. Всички те се използват от многобройно население. Водата е намаляла значително и в Амазонка, Конго, Яндзъ, Меконг, Амур, Макензи, Колумбия.

При много реки годишните вариации в дебита са големи. Общата тенденция за периода обаче е годишно намаление с 6 процента на вливащите се сладки води в Тихия океан. Това са 526 кубични километра вода или съвсем близо до средния годишен дебит от 552 кубични километра на р. Мисисипи.

Вливащите се води в Индийския океан са намалели с около 3 процента, или със 140 куб. км, но в Северния ледовит океан са се увеличили с около 10 процента, или 460 кубични километра. Водите, вливащи се в Атлантическия океан, не са се променили много. Дебитът на някои, като Мисисипи и Парана, се е увеличил, но това се балансира от спада на р. Амазонка. Вливащите се в океаните реки наслагват седименти край устието. Това се отразява и върху световните океански течения, които се задвижват основно от вариации във водната температура и солеността.

Тенденцията за намаляване на водите в реките ще продължи.

 

 

Етикети вода, реки, климат
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.