1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Водещи предприемачи обединявят сили в борбата с климатичните промени

Водещи предприемачи обединявят сили в борбата с климатичните промени

Фонд на стойност 1 млрд. долара ще инвестира в технологии, ограничаващи емисиите на въглероден диоксид

Водещи предприемачи в света създават фонд на стойност 1 млрд. долара за инвестиции в технологии, които да обърнат курса на климатичните промени. Сред основателите са главните изпълнителни директори на големи технологични компании - Джеф Безос, Джак Ма, а към тях се присъединяват създателят на групата на Virgin Ричард Брансън и съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, съобщава Bloomberg, цитирани от capital.bg. Фондът е част от създадената в края на миналата година организация Breakthrough Energy Coalition, чиято цел е да насочи средствата на големи инвеститори към технологии, ограничаващи емисиите на въглероден диоксид.

Фондът Breakthrough Energy Ventures (BEV) ще инвестира средства в началния етап на дългосрочни и същевременно рискови енергийни проекти. Подобни начинания по правило се финансират с дялов капитал, тъй като в началото реализираните проекти не генерират печалби за инвеститорите. Високият риск и реализирането на загуби не позволява плащането на лихви и съответно привличането на заемен капитал.

BEV ня да ограничи инвестициите си само до производството на енергия. Иновациите, които ще финансира, са в още четири категории - транспорт, земеделие, производство и строителство.

Фондът ще има стриктни критерии за своите инвестиции. На първо място проектите, кандидатстващи за финансиране, трябва да имат потенциала да ограничат изпусканите парниковите емисии с половин милиард тона на година. Годишно в атмосферата биват изпускани около 38.2 млрд. тона според Nature Climate Change. Използваната технология също така трябва да е базирана на утвърдена научна концепция.

Фондът ще съществува 20 години, като плановете му включват също така осигуряването на връзка между стартиращите компании с научни институции, корпоративни партньори и с органите на държавата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.