1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Водно съоръжение, което не отговаря на изискванията за безопасност, ще бъде източвано принудително

Водно съоръжение, което не отговаря на изискванията за безопасност, ще бъде източвано принудително

Снимка:

Така министър Мирослав Найденов смята, че ще бъде решен проблемът с язовирите и собствеността върху тях

Водно съоръжение, което не отговаря на изискванията за безопасност, ще бъде източвано принудително. Така министър Мирослав Найденов смята, че ще бъде решен проблемът с язовирите и собствеността върху тях, които попаднаха във вниманието на обществото след трагедията в село Бисер. По думите му се подготвят нужните нормативни промени, които ще позволят на компетентните държавни органи да се намесват при нужда, а собствениците няма да могат да се противопоставят, информира Би Ти Ви.

Той уточни, че в момента четири министерства отговарят за язовирите – на околната среда и водите, на енергетиката, регионалното и на земеделието. Според него собствеността може да е различна, но трябва да е ясно кой следи за безопасността, кой прави предписанията и кой носи отговорност.

Съществува предложение, според което „Язовири и каскади” ще могат да правят оценка на съществуващите съоръжения и да дават задължителни предписания на операторите им.

Земеделският министър съобщи, че всички язовири, които към момента застрашават населението, се източват аварийно. По думите му в тяхното стопанисване се преследва една цел - приходи за общината или за кмета. Найденов обяви, че е намерено голямо количество риба в залетите къщи на село Бисер, което еднозначно говори за зарибяване, а с каква цел – ще бъде установено.

Министърът каза още, че в скъсването на дигата на река Марица има и човешка намеса. Екипите са намерили съоръжения за нелегално напояване на ниви и оранжерии, които компрометират дигата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.