1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Водното ниво на язовирите в община Шумен не представлява опасност за населението

Водното ниво на язовирите в община Шумен не представлява опасност за населението

Днес е извършен спешен оглед на съоръженията

Техническото  състояние и водното ниво на язовирите общинска собственост в Шумен  към момента не представлява опасност за населението. Това констатираха специалистите по превенция и защита на населението в общината, които по разпореждане на кмета Красимир Костов извършиха днес спешен оглед на съоръженията. На територията на община Шумен има 14 язовира, като 12 са общинска собственост, 1 държавна собственост и 1 частна собственост, информира Дарик радио.

Потенциално опасни са 5 язовира: язовир "Шумен" /собственост на "Напоителни системи" АД/; язовир "Лозево" /частна собственост/; язовирите "Дибич", "Салманово" и "Белокопитово" /общинска собственост/. Без наемател до този момент е общинският язовир  "Салманово" - информират от общината.

По отношение  на язовир "Дибич" - съоръженията /язовирна стена, преливник и кран на основния изпускател/ са в изправност. Водното ниво в момента е на кота преливник и се наблюдава постоянно от охраната на язовира. Разпоредено е да се намали нивото под кота преливник.

Язовир "Салманово" - съоръженията /язовирна стена, преливник  и кран на основния изпускател/ са в  изправност. Водното ниво в момента  е на кота 3 м под преливника /кранът на основния изпускател е напълно отворен/.

Язовир "Белокопитово" - съоръженията /язовирна стена, преливник и кран на основния изпускател/ са в изправност. Водното ниво в момента е на кота мъртъв обем и се наблюдава постоянно от охраната на язовира.

Язовир "Ивански" - съоръженията /язовирна стена, преливник  и кран на основния изпускател/ са в изправност. Водното ниво в момента е на кота 3,5 м под преливника и се наблюдава постоянно от охраната на язовира.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.