1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Връчват наградите за „Най-зелен град"

Връчват наградите за „Най-зелен град"

Снимка:

Министър Нона Караджова ще бъде домакин на тържеството

Министър Нона Караджова ще бъде домакин на тържество за връчване на наградите за „Най-зелен град" от националната кампания „Зелена България", финансирана от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.".

Тя ще връчи призовете заедно с президента Росен Плевнелиев и министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Награждаването e днес, 12 декември 2012 г., от 12.12 часа, в музея „Земята и хората".

За втора поредна година Министерството на околната среда и водите стартира национална кампания „Зелена България". На церемонията са поканени кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят и членовете на парламентарната комисия по околната среда и водите, кметове на общини и партньори на МОСВ.

Редуцираните емисии парникови газове и спестената енергия в резултат от осъществени мерки за енергийна ефективност от общините са основният критерий при номинирането на градовете в категорията „Най-зелен град". С цел да бъде спазено изискването за равнопоставеност и обективност, Министерството на околната среда и водите извърши проучване на 91 изпълнени общински проекти, финансирани от фонд „Козлодуй", Националният доверителен екофонд и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Между тях ще бъдат отличени по един град в шест категории според броя на населението в съответната община. Тази година ще бъдат връчени и две поощрителни награди за реализация на проекти „За приветлива градска среда".

Инициативата за най-зелен град у нас е третият, заключителен за годината етап от националната кампания „Зелена България". Тя е в три категории: за най-зелен бизнес, за най-активна община по Оперативна програма „Околна среда" и за най-зелен град.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.