1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Всеки десети вид във Финландия е застрашен от изчезване

Всеки десети вид във Финландия е застрашен от изчезване

Глобалното затопляне и по-меките зими водят и до намаляване на популациите на бозайниците

Един на всеки десет растителни и животински вида във Финландия е застрашен от изчезване, обяви финландското министерство на околната среда, цитирано от Индипендънт, пише 3e-news.net. Климатичните промени играят важна роля за по-бързото изчезване на видовете, се твърди в съобщението.

„През последните 10 години, положението на 186 вида се е подобрило, докато това на други 356 се е влошило”, заявиха от министерството, добавяйки че подобренията се дължат на усилията за опазване на природата. Едва няколко десетки от 2 247-те вида, обявени за застрашени във Финландия, се считат за застрашени и в глобален мащаб, отбелязва Финландският институт по околна среда.

„Въпреки това тези данни са важни, защото показват, че природата на Финландия се е променила бързо и значително заради промените в климата”, заяви говорителят на Института по околна среда. Той добави, че увеличаващият се брой на застрашени видове птици е знак, че миграционните процеси към и от южната част на пустинята Сахара са затруднени от тенденциите на засушаване и затопляне в Северна Африка.

„Глобалното затопляне и по-меките зими водят и до намаляване на популациите на бозайниците, които са се адаптирали към живот при студени, снежни условия, като планинският заек, росомахата и тюлените”, заявиха от екологичното министерство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.