1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Всеки трети стопанин на домашен любимец в София е нередовен

Всеки трети стопанин на домашен любимец в София е нередовен

Снимка:

Глобата при повторно нарушение скача до 200 лв.

Всеки трети стопанин на домашен любимец в София е нередовен, това показват резултатите от масовите проверки из софийските паркове, които Столичният инспекторат прави от началото на годината. По време на акцията са проверени  5110 стопани и техните любимци. От тях нередовни са се оказали 1565 души. Само за последния месец са проверени над 450 столичани и кучетата им. Съставени са 1044 са констативни протокола и е бил определен срок от една седмица, в който собствениците да представят нужните документи. 499 пък са глобени по квитанция от 10 до 50 лв. Написали са и 22 акта за административни нарушения. Всички глоби с квитанция са платени и в хазната са влезли 5010 лв., пише "Монитор".

Според наредбата за домашните любимци, собствениците на кучета в София трябва да извеждат на разходка с каишка, намордник, паспорт и документ за регистрация на животното при ветеринарен лекар. Проверява се и дали стопаните почистват след тях. Инспекторите са установили, че най-честите нарушения са забравени паспорти на домашните любимци, свободно разхождащи се кучета без повод и намордник. В случай че собственика се окаже нередовен, трябва да плати санкцията от 20 лв. на място, а при повторно нарушение глобата скача до 200 лв.

Хайките се правят от екипи на общината, полицията и регионалната ветеринарномедицинска служба. Освен кварталните градинки те обхождат парковете „Гео Милев”, „Заимов”, Борисовата градина, Южния парк, Северния парк, Градската градина и др. Проверките вървят рано сутрин и късно вечер, когато най-много стопани излизат на разходка с домашните си кучета. От началото на годината в общината са регистрирани едва 3900 кучета, а постъпленията от таксата са 77 618 лв. Най-съвестни са били стопаните в район „Младост” - 633, а най-безотговорни - в Панчарево, където са регистрирани едва 26 четириноги.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.