1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Всяка една билка трябва да бъде придружена от документ за произход

Всяка една билка трябва да бъде придружена от документ за произход

Най-добрият период през годината за събиране на билки е от Великден до Еньовден

Ако животът продължава да поскъпва, ще скочи и цената на билките, тъй като това е свързано с труда, вложен в тяхното култивиране. Мнението е на известния билкар и лечител Емил Елмазов, предаде dariknews.bg.

Най-добрият период през годината за събиране на билки е от Великден до Еньовден. Всяка една билка трябва да бъде придружена от документ за произход, който да указва находището, от което е набрана, обяснява Елмазов. Това е записано и в новия вариант на Закона за лечебните растения, който проследява пътя на билката от нейния произход до крайния потребител. Билките, които нямат такива документи, няма да се изкупуват. По този начин ще се гарантира чистотата на билките, допълни Емил Елмазов.

Според лечителя природната медицина трябва да върви редом до синтетичната фармацевтика, като взаимно да се допълват в полза на човешкото здраве. По думите му Европейската директива за билките, която влезе в сила от 1 май, ще засегне само промишленото производство на билки.

Малко преди да изтече гратисният период, представители на Изпълнителната агенция по лекарствата и Съюзът на билкопроизводителите се разбраха как да се тълкува европейската и родната нормативна база, защото всяка страна има свободата как да прилага някои от нормативните актове на ЕС. По този начин няма да се изисква билките да се регистрират в Изпълнителната агенция по лекарствата, тъй като тази процедура би оскъпила неимоверно обикновен чай или извлек, а така би ги направила недостъпни за огромна част от болните хора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.