1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Втората за 2011 г. сесия на преговорите за климата стартира в Бон

Втората за 2011 г. сесия на преговорите за климата стартира в Бон

Ново глобално споразумение за климата, по мнението на мнозина, е непостижимо

Втората за 2011 г. сесия на преговорите между страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата (РКОНИК) стартира в Бон. Участниците ще продължат подготовката си за заключителната конференция в Дърбан, Южна Африка през декември, съобщи РИА Новости.

Предишната сесия се проведе на 3-ти - 8-ми април в Банкок. В нея участваха около 2.5 хил. делегати от 174 страни. Очакваше се, че основният дневен ред ще бъде прилагането на Канкунското споразумение, прието през декември 2010 г. в Мексико, както и изработване на план за работа за 2011 година. Въпреки това, преговорите за съвместни действия (групата AWG-LCA) отидоха в задънена улица, след като страните не успяха да се споразумеят за дневния ред на работата си.

В края на сесията в Банкок представители на развитите и развиващите се страни изразиха своето разочарование от бавния темп на преговорите: по-специално на специалният пратеник на САЩ за климата Тод Стърн, който не присъства на заседанието, сравни продължителното обсъждане на дневния ред със "спорове за формата на масата за преговори." Въпреки това, както заяви по-рано пред РИА Новости шефът на руската делегация Олег Шаманов, с това, че в Банкок не са били приети никакви формални решения, не се е случило "нищо особено", такива случаи историята на преговорите вече познава.

За работните групи по дългосрочно сътрудничество и Протокола от Киото новата сесия ще стане официално продължение на Банкокската. Освен това, в Бон ще се проведе сесия на помощните органи на Конвенцията за изпълнение и консултации по научни и технологични аспекти (SBSTA).

Спорен   дневен ред

Съгласие по дневния ред в Банкок бе постигнато само на последното заседание на групата. В първоначалната си версия, представена на председателя на групата Даниел Райфшнайдер, усилията бяха насочени към прилагането на решенията, взети в Канкун.

Въпреки това, Групата 77 и Китай, най-голямото регионално сдружение на страните в международните преговори за климата в рамките на ООН, предложиха собствен проект на дневния ред. Неговата отправна точка трябваше да бъде Балийският план за действие, приет през 2007 г. и вниманието да се концентрира главно върху въпроси, които не са били решени в Канкун, в частност дългосрочните цели, намаляване на емисиите на развитите държави, източниците на финансиране от тяхна страна.

В компромисния текст, приет в Банкок за дневния ред, бяха еднакво застъпени Балийският план за действие и решенията от Канкун. В него, по-специално, успяха да се фиксират въпросите около статута на страните с икономики в преход, както и правният статут на новото споразумение. По първия въпрос във варианта на Групата 77 и Китай е отсъствал, а вторият, като подвъпрос, бе включен в раздел "Други".

"По време на първата част от четиринадесетата сесия групата не е започнала да работи по същество. Сега трябва да се направи това незабавно, като се започне ефективна  и целенасочена работа с по-голямо осъзнаване на необходимостта от спешни решения за на стоящите пред нея задачи" - е отбелязано в предварителната програма на групата.

Без споразумения

Основната задача на предстоящата среща в края на годината в Дърбан развитите страни виждат в продължаването на работата по постигнатите през 2010 г. в Канкун резултати, а развиващите се страни разчитат по-специално на постигането на политическо решение на втория период на Протокола от Киото.

Ново глобално споразумение за климата, по мнението на мнозина, през 2011 г. е непостижимо: това казаха европейският комисар по въпросите на климата Кони Хедегаард и специалният пратеник на САЩ по въпросите на климата Тод Стърн. Олег Шаманов в интервю за РИА Новости нарече появата на разлика между споразуменията за климата "обекти на преговорни разпределения". Според него липсата на готовност на новия документ е очевидна, дори от гледна точка на "процедурни и специално-правни аспекти на преговорите".

Заедно с това, документа от срещата на върха на "Големите Осем", която се проведе в края на май във Франция Довил, следващата конференция в Дърбан, нарече "крачка напред в изработването работата за цялостно, амбициозно, справедливо, ефективно и обвързващо споразумение за всички страни, което ще включва подходящи ангажименти за намаляване на емисиите за всички големи икономики. "

Повод за размисъл

Международната агенция по енергетика (МАЕ) в навечерието на преговорната сесия публикува доклад, според който в световен мащаб емисиите на CO2 от енергиката през 2010 г. са достигнали исторически връх от 30.6 милиарда тона, което представлява увеличение в сравнение с рекорда през 2008 г. с 5%. Според експерти на агенцията, за да се ограничи увеличаването на глобалната средна температура на Земята с два градуса по Целзий - тази цел страните си поставиха в Канкун, концентрацията на парникови газове в атмосферата в дългосрочен план не трябва да превишава 450 части на милион CO2-еквивалент. През 2000 г. цифрата е 430 части на милион, т.е. "резервът" на растеж не е повече от 5%.

Секретарят по изменението на климатричната конвенция Кристияна Фигейрес нарече заключенията на МААЕ "неудобната истина за това как ще растат в световен мащаб емисиите от парникови газове, при липсата на сериозни действия от страна на международната общност, сега и в бъдеще."

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.