1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. WWF дава награди за принос към природозащитни проекти

WWF дава награди за принос към природозащитни проекти

В природните паркове вече се прилагат работещи схеми за плащания за екосистемни услуги

На 7 юли от 11:30 ч. в Централ Хотел Форум (бул. "Цар Борис III" 41 в София) WWF ще представи успешната си работа и ще отличи бизнеси, които подпомагат опазването на екосистемите в Природните паркове „Българка“ и „Врачански Балкан“.

В парковете вече се прилагат работещи схеми за плащания за екосистемни услуги. В Природен парк "Българка" местна неправителствена организация (ЕКИП Българка) и бизнеси от София и от региона прилагат схема за съхраняване на питейна вода. Фирмите допринасят за съхраняването на качеството и количеството на питейната вода в района на природния парк чрез залесявания на местни видове във водноохранните зони. 

Чрез друг работещ модел, озаглавен Кулинарните тайни на Природата верига от ресторанти предлага ястия от подбрани рецепти от районите на Природен парк "Българка". 10% от приходите се отделят във фонд за закупуване на агнета от породата средностаропланинска овца. Новият дом на агнетата е в същия парк, чийто климат и условия са изключително подходящи за породата. Пасищата на парка вече са приютили първите агнета от породата, които са закупени с приходите от ноемврийската инициатива. Тогава бяха продадени над 3000 кг храни, с приходите от които бяха закупени първите 10 агнета.

Инициативата постига двоен ефект, пояснява Юлия Григорова, ръководител на Политики и зелена икономика във WWF – от една страна предотвратяваме процеса на обрастване на планинските пасища поради липсата на животни, които да пасат по тях, а от друга работим за съхраняване на застрашената от изчезване порода средностаропланинска овца. Планинските пасища са ценни местообитания, които са се превърнали в дом на емблематични за българската природа видове. Тяхното съхраняване е от съществено значение за поддържането на баланса в природата.

На територията на „Врачански Балкан“, благодарение на местни фермери и „Клуб приятели на ПП Врачански Балкан“, успешно работи инициатива за съхраняването на ценни видове растения в местността „Локвите“, която също ще бъде отличена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.