1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. WWF набира участници за триатлон, посветен на опазването на природата

WWF набира участници за триатлон, посветен на опазването на природата

Първото по рода си събитие ще се проведе на Деня на Дунав, 29 юни в района на Русе

Природозащитната организация WWF  кани приятелите на спорта и природата на своя първи природен триатлон „Свободен Дунав". С колела, каяци и с бягане участниците ще откриват заедно с WWF природните богатства на Дунав и на Русенски Лом. Събитието ще обедини екоексперти, спортни клубове и природолюбители за опазването на реките, на крайречните гори и на удивителното многообразие на живот, което намира убежище в тях.

„Експертите се грижат за Природен парк „Русенски Лом" и за живота в Дунав, но това не е достатъчно. Въпреки усилията, губим емблематични видове като дунавските есетри, оцелели 200 млн. години. Имаме нужда от подкрепата на хората, които живеят, работят, почиват и спортуват сред природата", подчертава Владимир Иванов от WWF. „Надяваме се в проявата да се включат много хора, с които да споделим работата си и заедно да отправим послание за „Свободен Дунав".

Маршрутът за състезателите минава през изключително живописен район. Той започва с колоездене от центъра на Русе и продължава през красиви местности по поречието на река Русенски Лом, през селата Басарбово и Красен, като има възможност за отклонение до Ивановските скални църкви. Дистанцията е 45 км, а крайната точка е местността Стълпище, където състезателите ще заменят велосипедите с каяци и ще гребат 20 км по течението на Дунав обратно към Русе. Най-издръжливите ще изминат последния етап от триатлона с бягане през парковете на красивия дунавски град. По трасето ще има символични препятствия, които ще ангажират участниците с проблемите на реките и работата за опазването им.

На старт-финала ще има и фотоколажна работилница, с която всеки сам може да участва в създаването на тематични фотографски изображения. Там ще бъде разположено и рибарско корабче в реален размер с тематични игри за опазването на океаните. Забавлявайки се, всички присъстващи ще имат възможност да получат полезни съвети как да избират отговорно морска храна без да вредят на живота в океана.

Всеки, който желае да стане част от това приключение заедно с WWF, може да се регистрира тук.

Следете във фейсбук най-актуалната информация около предстоящия природен триатлон „Свободен Дунав".

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.