1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. WWF: Начинът за предпазване от бедствени наводнения е даден от природата

WWF: Начинът за предпазване от бедствени наводнения е даден от природата

Принципът "повече място за реките - повече сигурност за хората" се прилага широко в много страни от Европейския съюз

Бедствените наводнения в Сърбия и Босна не са изолирано явление. Нивото в долната част на българския участък на река Дунав ще продължи да се покачва до края на тази седмица и очакванията са около четвъртък и петък ситуацията да се усложни заради сведения, че от хидровъзела "Железни врата" в западната ни съседка ще бъдат изпуснати по-големи водни количества. Пролетните дъждове у нас също създават сериозни проблеми и наводнения през последните седмици.

Бедствената ситауция показва и колко слабо сме приспособени да се справяме с екстремните прояви на времето. За това напомнят от международната природозащитна организация WWF-България, които обясняват експертно и подробно за кризисните ситуации, които в този момент могат да създадат изкуствено стеснените реки у нас, както и инфраструктурата около тях, която е концептуално остаряла и опасна.

Експертите напомнят, че ежегодните наводнения всяка пролет в различни части на страната не винаги се дължи на десетките литри дъжд, паднали за денонощие. Старата, но за съжаление и новата инфраструктура, изградена около реките, следва отхвърлени концепции, предупреждават от организацията и посочват като причина това, че стесняването на речните корита заради продължаващото строителство в крайречните райони затлачва реките и около тези тесни участъци те преливат.

От друга страна, възприетата стратегия за изправяне и канализиране на реките унищожава крайречната растителност и вместо да отвежда водата бързо, пренася проблемите по-надолу по течението. Недостатъчното място за разливане и функциониране на естествените речни системи е пагубно за природата и вреди на хората, е мнението на природозащитниците.

Повечето диги и част от мостове у нас са построени прекалено близо до реките. Така вместо да предпазват от наводнение, те предизвикват повишаване на водните нива и създават предпоставки за бедствия. Изграждането на диги и стени около реките продължава да е предпочитан метод за предпазване от наводнения, посочват от WWF емблематичния пример от миналта година, когато беше направен опит да се построи стена около река Луда Камчия. Той беше спрян благодарение на протестите на местното население и мнението на експертите, че проектът е по-опасен отколкото полезен.

Погрешно се внушава на обществото, че почистването на деретата и коритата означава изсичане на дървета. Всъщност боклуците и ниските храсти, които израстват на мястото на отсечените крайречни гори, могат да бъдат далеч по-опасни.

Начинът за предпазване от бедствени наводнения е даден от природата. Това са естествените крайречни гори и влажни зони. Принципът "повече място за реките - повече сигурност за хората" се прилага широко в много страни от Европейския съюз. WWF е част от проект за възстановяване на река Русенски Лом, където нагледно е демонстриран този принцип. Високите води се разливат в крайречните зони, после се връщат в реката без да оставят наводнени земи. Освен че предпазват от наводнения, крайречните зони създават условия за размножаване на риби, влаголюбиви видове и хранене на черни щъркели. Биоразнообразието в тези зони е огромно.

WWF приветства всички мерки и ангажименти за възстановяване на влажните зони, меандрите, заблатените места и крайречните гори, които не само ще предпазят хората от наводнения, но и ще защитят много животински видове.

Случилото се през изминалата седмица у нас, както и бедстието в западните ни съседки са повод обществото да вземе активно участие и да следи този важен процес, призовават от международната природозащитна организация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.