1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. WWF представя "Крайречните гори" в серия инициативи за Седмицата на гората

WWF представя "Крайречните гори" в серия инициативи за Седмицата на гората

Снимка:

Целта е популяризирането на значението и стойността на крайречните гори

Крайречните гори, тяхното значение и състояние е фокусът на инициативите, които WWF организира и с които участва в Седмицата на гората (3–9 април). Опазването на изчезващия тип гори, които в естественото си състояние може да наподобяват непроходима джунгла, е една от приоритетните дейности на организацията – WWF и партньорите му от Регионалните дирекции по горите в Русе и Пловдив вече залесиха над 55 000 фиданки от местни видове край Марица и Дунав.

От съществено значение за успеха на природозащитните дейности е и популяризирането на значението и стойността на крайречните гори. Това е и целта на експертно разработената брошура „Крайречните гори: ползи, състояние, опазване“, която WWF днес представя на широката публика. Брошурата излага в синтезиран вид част от опита през последните 10 години за възстановяване на крайречните гори. Двуезичното издание на български и английски обединява научените уроци от вече завършили проекти в България и региона и може да се намери онлайн на сайта на WWF.

Програма на WWF, посветена на Седмицата на гората:

  • Образователни игри и урок: На 5 април  от 8:00 ч. ръководителят на горската програма Нели Дончева ще проведе урок за третокласниците от ОУ „Николай Лилиев“ в София на тема „Гората и нейните обитатели“.
  • Горски многобой: На 6 април, от 13:00 ч. в гр. Чепеларе, на площад „Олимпийски” заедно с Професионална гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе, Южноцентралното държавно предприятие – гр. Смолян, Лесозащитната станция – гр. Пловдив, Регионалната дирекция по горите Смолян и WWF организират събитие за учениците от гимназията. Състезателните игри са свързани с познаване на основите на лесовъдството, с опазване на биоразнообразието и с отговорното отношение към българската природа. След като премерят знанията си най-добрите участници ще получат награди.
  • Крайречна изложба в Дни на природата с WWF: От 6 до 9 април включително изложбата, посветена на крайречните гори, ще гостува в търговски център „Парадайз“ в София, в рамките на Дни на природата с WWF. На етажи 1 и -1 ще можете да се насладите на красивите фотографии от най-редките гори в България. Част от средствата, събрани на благотворителния базар, ще бъдат отделени за отглеждане за новозалесените гори.

Брошурата и част от дейностите, с които WWF отбелязва Седмицата на гората, се осъществяват по проект „Опазване и възстановяване на крайречни гори“, който се изпълнява в партньорство с Изпълнителната агенция по горите, РДГ-Русе и РДГ-Пловдив и е съфинансиран от инструмента LIFE+ на Европейската комисия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.