1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. WWF: Възможни са токсични разливи в Източна Европа

WWF: Възможни са токсични разливи в Източна Европа

На 4 октомври 2010 г. огромен резервоар с токсични отпадъци към завод за метали в Унгария се пропука

Година след като поток токсична кал заля унгарски села, Световният фонд за дивата природа (WWF) предупреди, че подобни екологични катастрофи може да сполетят и други места в Централна и Източна Европа, предаде Асошиейтед прес.

В изявление на организацията се посочва, че е било направено твърде малко, за да се избегнат подобни катастрофи в бъдеще на други места в региона, където са складирани токсични отпадъци.

Унгария допусна ротационното й председателство на ЕС да изтече, "без да предприеме никакви действия за обезвреждане на други подобни бомби с часовников механизъм в Централна и Източна Европа", се казва в изявлението.

На 4 октомври 2010 г. десет души загинаха след като огромен резервоар с токсични отпадъци към завод за метали се пропука. Силно токсичните материали унищожиха села в Югозападна Унгария. Пострадаха над 150 души, много от тях от химически изгаряния.

Много източноевропейски страни са започнали да разчистват някои от заразените си с токсични отпадъци места с помощта на западни средства и спазвайки строги условия в замяна на приемане в ЕС, отбелязва БТА.

Според WWF обаче все още няма адекватен контрол и задължителна застрахователна система за такива обекти с токсични отпадъци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.