1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. WWF: Всички световни енергийни нужди могат да бъдат задоволени от чиста енергия, произведена в съответствие с екологичните стандарти

WWF: Всички световни енергийни нужди могат да бъдат задоволени от чиста енергия, произведена в съответствие с екологичните стандарти

Това сочат изводите от глобалния „Енергиен доклад” изготвен от WWF

Всички световни енергийни нужди могат да бъдат задоволени от чиста енергия, произведена в съответствие с екологичните стандарти. Това сочат изводите от глобалния „Енергиен доклад”, изготвен от международната природозащита организация WWF

Подготвян в продължение на две години и обхващащ различни проблеми, „Енергийният доклад” разкрива как могат да бъдат задоволени всички енергийни нужди, включително и за транспорт, и как да се добива достатъчно много безопасна енергия, достъпна за всички.

„Ако продължим да разчитаме на изкопаемите горива, ще сме изправени пред все по-високи разходи за енергия, проблеми с енергийната сигурност и климатични промени", заяви генералният директор на WWF Джим Лийп. "Затова ние предлагаме алтернативен сценарий - много по-обещаващ и напълно постижим. „Енергийният доклад” показва, че само за четири десетилетия можем да удовлетворим енергийните нужди на света изцяло с чисти, евтини и възобновяеми енергийни източници и така да осигурим много добро качество на живот. Докладът е повече от сценарий - той е покана за действие. Ние можем да постигнем по-чисто и екологично бъдеще, но трябва да започнем с неговото изграждане още сега."

Двете части на доклада съдържат подробен анализ и сценарий, подготвени от консултантската компания „Екофис” и WWF. Те показват, че към 2050 г. енергетиката и транспортът могат да бъдат екологично чисти, като до употребата на ядрена енергия и изкопаеми горива ще се прибягва в съвсем изолирани случаи. Според доклада тази политика би довела до повишаване на енергийната сигурност, намаляване на замърсяването и ограничаване на климатичните промени.

Енергийната ефективност в строителството, транспорта и индустрията ще бъде ключов елемент, паралелно с увеличаването на енергийните нужди, изпълнени чрез електрическа енергия от възобновяеми източници, доставена по интелигентни мрежи.

Според проучването на „Екофис” през 2050 г. общото търсене на енергия ще бъде по-ниско с 15% спрямо 2005 г. въпреки увеличението на населението, производството и транспорта. Светът вече няма да разчита на въглища или ядрено гориво, а международните политики и сътрудничество ще ограничат екологичния риск от производството на биогорива и хидроенергетиката.

Повече информация по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.