1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Йордан Войнов: Регистърът за домашните животни е действащ

Йордан Войнов: Регистърът за домашните животни е действащ

Снимка:

В информационната система са вкарани данните за селскостопанските животни и за над 1000 домашни кучета

Информационната система за домашните животни съществува и е работеща, като в нея са вкарани данните за селскостопанските животни и за над 1000 домашни кучета, каза за БНТ директорът на Българската агенция за безопасност на храните, в чията структура е бившата Национална ветеринарномедицинска служба, Йордан Войнов.

Покрай скандала с бездомните кучета от последната седмица пиродозащитници обвиниха държавната структура, че е усвоила пари, а не е направила регистър на домашните кучета. На това земеделският министър Мирослав Найденов отговори, че имало софтуер, но общините трябвало да разработят своите системи, за да имат връзка с агенцията, а те нямали пари за това.

Днес Йордан Войнов също посочи, че "топката е в ръцете на общините". Той заяви, че може вкарването на животни да става от 1100 точки в страната, колкото са частно практикуващите лекари и участъците в България.

В момента обаче не можело Агенцията да дава достъп извън тази бройка 1100 точки поради простата причина, че може да се срине самата система и оттам да пострадат фермерите и техните европейски и национални плащания.

Затова от агенцията предложили на общините модулът с кучетата да се отдели и да се направи връзка с регистъра на общините. Това било възможно, обаче общините трябвало да помогнат финансово за отделянето на този модул в друга информационна система.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.