1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Йорданка Фандъкова: На Витоша ще има ски сезон

Йорданка Фандъкова: На Витоша ще има ски сезон

Снимка:

Решението за провеждането му ще е в рамките на действащото законодателство

"През септември е срокът, в който искам да кажем категорично какъв е пътят, по който ще стане, а не дали ще стане" - това коментира днес по повод преговорите за предстоящия ски сезон на Витоша столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Вчера имаше поредна среща по темата между кмета, собственика на лифтовете в планината фирма "Витоша ски" и Изпълнителната агенция по горите, на която обаче не бе взето конкретно решение.

По думите на Фандъкова, решението за провеждането на ски сезона ще е в рамките на действащото законодателство. "Не говорим за разширяване на писти, нито за промяна в закон, а за експертни действия", заяви тя.

"Поставих категоричното изискване да се гарантира ски сезонът на Витоша. В същото време е много ясно и вярно, че трябва трайно да се намери решение на този въпрос. Обсъдихме няколко стъпки, които следва експертите и в Министерството на околната среда и водите, и в Министерството на земеделието и храните да обсъдят и следващата среща да я направим с двамата министри, за да можем да видим кои стъпки са реални и колко бързо може да се реши трайно този заплетен казус, така че да може да има писти, те да са законни, да бъдат обработвани и хората да могат да карат ски", каза столичният кмет.

На вчерашната среща "Витоша ски" са заявили, че имат желание да обработват пистите и да има ски сезон над столицата, но искат и гаранции, че ще могат да оперират законосъобразно с тях, пише "Дневник".

Първоначално в края на миналата година фирмата поиска промени в Закона за горите и спря лифтовете, с аргумента, че без поправките съоръженията те не могат да работят законосъобразно. От "Витоша ски" посочиха, че според горския закон, приет през пролетта на 2011 г., се изисква за лифтовете върху държавни терени да има сервитут, а за нейните няма. Сервитут може да се учреди само след приет подробен устройствен план, а миналата година екоминистърът Нона Караджова върна подготвения от фирмата ПУП, предвиждащ разширяване на ски зоната, заради некачествена екооценка.

Целия материал по повод преговорите за предстоящия ски сезон на Витоша четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.