1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Йорданка Фандъкова: На Витоша ще има ски сезон

Йорданка Фандъкова: На Витоша ще има ски сезон

Снимка:

Решението за провеждането му ще е в рамките на действащото законодателство

"През септември е срокът, в който искам да кажем категорично какъв е пътят, по който ще стане, а не дали ще стане" - това коментира днес по повод преговорите за предстоящия ски сезон на Витоша столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Вчера имаше поредна среща по темата между кмета, собственика на лифтовете в планината фирма "Витоша ски" и Изпълнителната агенция по горите, на която обаче не бе взето конкретно решение.

По думите на Фандъкова, решението за провеждането на ски сезона ще е в рамките на действащото законодателство. "Не говорим за разширяване на писти, нито за промяна в закон, а за експертни действия", заяви тя.

"Поставих категоричното изискване да се гарантира ски сезонът на Витоша. В същото време е много ясно и вярно, че трябва трайно да се намери решение на този въпрос. Обсъдихме няколко стъпки, които следва експертите и в Министерството на околната среда и водите, и в Министерството на земеделието и храните да обсъдят и следващата среща да я направим с двамата министри, за да можем да видим кои стъпки са реални и колко бързо може да се реши трайно този заплетен казус, така че да може да има писти, те да са законни, да бъдат обработвани и хората да могат да карат ски", каза столичният кмет.

На вчерашната среща "Витоша ски" са заявили, че имат желание да обработват пистите и да има ски сезон над столицата, но искат и гаранции, че ще могат да оперират законосъобразно с тях, пише "Дневник".

Първоначално в края на миналата година фирмата поиска промени в Закона за горите и спря лифтовете, с аргумента, че без поправките съоръженията те не могат да работят законосъобразно. От "Витоша ски" посочиха, че според горския закон, приет през пролетта на 2011 г., се изисква за лифтовете върху държавни терени да има сервитут, а за нейните няма. Сервитут може да се учреди само след приет подробен устройствен план, а миналата година екоминистърът Нона Караджова върна подготвения от фирмата ПУП, предвиждащ разширяване на ски зоната, заради некачествена екооценка.

Поправката "Витоша ски" бе приета от депутатите и тя предвиждаше за ски писти и лифтове да се дава право на строеж, без площта за тях да се вади от горския фонд – т.е. да остават формално гора. Това правило би решило проблема със сервитута на сегашните лифтове, позволявайки на собствениците им да ползват държавната гора с друго ограничено вещно право – отстъпеното право на строеж. То обаче би дало възможност и за строителство на нови лифтове на този принцип, алармираха природозащитните организации: ако лифтът може да мине за гора по документи, би могъл да се заобиколи планът за управление на природен парк "Витоша", който регламентира кои зони в планината са за гори и кои – за ски туризъм.

След протести в София по заръка на премиера Бойко Борисов президентът Росен Плевнелиев върна закона и спорната поправка отпадна от новия му вариант. Законът влезе в сила тази седмица. На нейно място по предложение на екоорганизациите влезе разпоредба, уреждаща конкретно режима за сега действащите лифтове – те могат да получат отстъпено право на строеж за 20 години (което би позволило и да се подменят, не само да се ремонтират сегашните съоръжения).

След като исканата от нея поправка отпадна, миналата седмица "Витоша ски" излезе с нови искания. Фирмата заяви, че не може да наеме пистите на Витоша (т.е. да ги почисти, обезопаси и експлоатира), защото те де юре не са писти, а ливади – макар да се ползват от десетилетия за писти, те не са изключени от горския фонд и трайното им предназначение не е променено на писти. Досега фирмата, както и предишните собственици на лифтовете ги наемаха година за година срещу скромна такса (12 лева за декар на месец). Оттам изтъкнаха, че законът за туризма и наредбата за категоризирането на ски писти изискват собствениците на ски съоръжения да предоставят услуга само на категоризирани писти.

Така "Витоша ски" заяви, че държавата като собственик на земята в парк "Витоша" трябва да си преобразува терените в писти и да направи конкурс за наемането им.

Екоорганизациите излязоха с коментар, че до момента нито на Витоша, нито над Банско (където ски зоната се управлява от свързаната с "Витоша ски" фирма "Юлен") няма категоризирана писта и това никога досега не е пречило на провеждането на ски сезони или състезания.

Преди седмица земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че има вариант държавата да започне сама да поддържа ски пистите на Витоша, купувайки снегоутъпкващи машини (ратраци) за местното държавно горско предприятие (Югозападното, с център Благоевград). Министърът обаче не даде точно обяснение как държавата би могла да печели като съинвеститор в ски зоната на Витоша, така че да не се стигне до нерегламентирана държавна помощ за частника.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.