1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Юлиан Попов: Няма противоречия между закона и концесионния договор за ски зоната в парк "Пирин"

Юлиан Попов: Няма противоречия между закона и концесионния договор за ски зоната в парк "Пирин"

Снимка:

Според изискването на Сметната палата, проверката трябва да приключи в срок от четири месеца

Във връзка с искане на граждани за санкциониране на концесионера на ски зоната в национален парк "Пирин" за надвишената застроена площ (647 дка) извън договорената в концесионния договор площ от 995 дка, министърът на околната среда и водите Юлиан Попов заяви, че според доклада на Сметната палата концесионният договор съдържа сериозен проблем, отнасящ се до концесионната площ, която не била ясна.

Той смята, че няма противоречия между закона и концесионния договор, но има неясноти. По думите на Попов, концесионният договор не може да бъде променен, а в доклада на Сметната палата това е много ясно описано. "Може да бъде уточнен, но това е много сложен легален проблем," каза министърът с обяснението, че в момента МОСВ води много сериозни юридически консултации.

Попов обясни още, че не иска да се впуска в повече подробности по темата, особено преди изборите, с мотива, че въпросът е политизиран. Идентична теза изразиха миналата седмица кметът на Банско Георги Икономов, концесионерът ЮЛЕН, както и представители на "Природа за хората и регионите" на Филип Цанов.

"В момента споровете се изместват извън самия концесионен договор и се отнасят до други проблеми, които са абсолютно легитимни, но са въпрос на бизнес практики, социални проблеми и много други неща," каза министърът. Той обясни също, че в момента работна група дефинира неяснотите в концесионния договор.

Според изискването на Сметната палата, проверката трябва да приключи в срок от четири месеца. По този повод Попов изрази надежда, че ще може тя да достигне до заключение преди края на неговия мандат, пише "Дневник".

Неформалното съгласуване между министерствата до момента не е довело до някакви драматични заключения, информира министърът. "Не очаквайте нищо драматично от този случай. Много е важно две неща да се случат – от една страна, когато се говори за такива случаи да сме напълно наясно със законовата и договорната основа. И другото е да има общо съгласие как ще се развива целият сектор", заяви Попов и така обоснова разработването на Хартата за устойчиво развитие на туризма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.