1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За 29-ти път Атанасовско езеро ще посреща доброволци в помощ на птиците и природата

За 29-ти път Атанасовско езеро ще посреща доброволци в помощ на птиците и природата

През август отново на природозащитна бригада край Атанасовско езеро

Tрадиционната бригада в полза на птиците ще се проведена Атанасовско езеро от 19 до 27 август 2017 г. За 29-ти път доброволци от цялата страна ще се настанят край солената лагуна и ще дарят времето и уменията си в помощ на екзотичното място с богата природа.

Предизвикателството тази година ще бъде изграждането на гигантска платформа във водите на Атанасовско езеро, която ще осигури безопасно място за гнездене и почивка на къдроглавите пеликани. За целия период, откакто се провежда природозащитната бригада в езерото, изкуствена платформа с подобни размери от 120 кв.м. не е изграждана.

За да се предложат най-перфектните условия за къдроглавите пеликани, участниците в бригадата ще трябва да насипят платформата със снопи от тръстика, които предварително сами ще изкосят от периферията на езерото.

Очакват ги и много други дейности в полза на езерото и неговото огромно птиче разнообразие. Участниците ще придобият допълнителни умения и познания в областта на природозащитата, ще имат възможност от много близо да видят и да опознаят обитателите на бургаските езера и всички заплахи за съществуването им, пред които са изправени.

За тези от тях, проявяващи по-специален интерес към птиците и искащи да научат повече за тях, мястото е  Атанасовско езеро, от 19 до 27 август на природозащитната бригада, където ще може да наблюдават есенната миграция на птиците по най-големия миграционен път в Източна Европа – Виа Понтика. Това е първопричината за появата на тази традиционна бригада, която догодина ще чества своя юбилей.

Искате ли да имате незабравимо преживяване това лято? Повярвайте ни ще запомните престоя си на природозащитната бригада и ще се завръщате при възможност. Ако отговорът е ДА, то кликнете и попълнете формуляра до 7 август.

Местата са ограничени и само 60 бригадири ще вземат участие! Ако сте одобрен задължително ще получите потвърждение до 13 август (неделя) 2017 г.

До участие в бригадата няма да бъдат допуснати хора, които не са изпратили попълнен формуляр за участие в посочените срокове и/или не са получили потвърждение от организаторите!

Вие сте идеалния „бригадир“ ако:

  • сте готови да издържите на тежък физически труд сред вода, кал, сол, силно слънце и тръстика;
  • имате навършени 18 г. (лицата под 18 години могат вземат участие в бригадата, но задължително придружени от пълнолетно лице и подписана декларация от родител); и
  • попълните формуляр за участие.

Предимство при избора  ще имат кандидати, които:

  • са заявили участие за целия период на бригадата;
  • имат изявен интерес към опазването на птиците и биоразнообразието (участие в МОВП, природозащитни и образователни дейности на БДЗП, други природозащитни бригади, доброволчески дейности на други организации и др.)
  • имат опит в дейности, включващи физически труд или работа с инструменти и др.
  • могат да свирят на музикални инструменти. Както са казали мъдрите хора „Мелодията – това е мисъл, това е движение, това е душата на нашия лагер“.

ВАЖНО! За да участвате в лагера трябва да заплатите такса за участие:

  • 30 лв. за членове на БДЗП (ако не членувате в БДЗП, може да станете член на място при заплащане на таксата);
  • 60 лв. за всички останали.

Таксата се заплаща на място в лагера от одобрените за участие бригадири.

Събраните от таксата за участие средства ще послужат за осъществяване на природозащитни дейности в района на Бургаските езера и ще спомогнат за организирането и провеждането на природозащитната бригада в бъдеще.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.