1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За Черно море е обявен жълт код за вятър и силно вълнение

За Черно море е обявен жълт код за вятър и силно вълнение

Днес ще има незначителни повишения на речните нива

Националният институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ-БАН) обяви за днес  жълт  код  за вятър в източната половина от страната.  Ще духа североизточен вятър със скорост 14-18 м/сeк ,  на места с пориви до 20-24 м/сек.

За Черно море е обявен жълт код за вятър и силно вълнение. Вятърът ще е  от изток-североизток на места с пориви до 20-24 м/сек (8-9 бала по Бофорт). Вълнение  - 3-4 бала.

През това денонощие на много места в страната ще има валежи. Очаквани количества - между 5 и 15 л/кв.м. Срещу вторник валежите ще спрат и през деня ще е почти без валежи. През нощта срещу сряда и в сряда ще превали на места, главно в северозападната част от страната, количества - до 5 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч на 15 до 8 ч на 16 октомври в по-голямата част от страната водните нива са останали без изменение. Отчетени са незначителни повишения на нивата при отделни измервателни пунктове, които са вследствие работата на хидротехнически съоръжения или на оттичане на води от по-горни части на водосборите. Водните количества на всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -17 см до +16 см;

Черноморски басейн: Регистрираните понижения са до -1 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -11 см до +10 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от – 14 см до +5 см.

Въз  основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес ще има незначителни повишения на речните нива в басейна. На 18   октомври водните нива на реките в басейна ще се понижават или ще бъдат без изменения. На 19  октомври  отново ще има краткотрайно, незначително повишение на нива на реките във водосборите , западно от реките Огоста и  Искър.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 17, 18 и 19 октомври  ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес ще ce покачат нивата на реките във водосборите над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Лесновска, р. Батулийска и р. Искрецка, р. Малък Искър. На 18 октомври водните нива на реките в тези водосбори временно ще започнат да се понижават и на 19 октомври отново ще има краткотрайно, незначително повишение. Днес и в следващите два дни ще има покачване на водното ниво в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за 17, 18 и 19   октомври  ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. Днес ще има незначителни повишения на водните нивата във водосборите на реките Росица и Лефеджа. Днес и утре ще има повишение на водното ниво на основната река след гр. Габрово. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водните количества в долното течение на реката на 17, 18, 19 и 20 октомври ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. Днес и утре са възможни незначителни повишения главно във водосбора на река Черни Лом. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Черноморски басейн: Днес са възможни краткотрайни повишения на водните нива на реките в басейна. По - значителни може да са на южночерноморските реки. На 18  и 19 октомври нивата на реките в басейна ще се понижават.

Източнобеломорски басейн: Днес в резултат на валежи се очакват краткотрайни повишения на  нивата на реките в басейна. На 18 октомври  водните нива в басейна ще се понижават или ще останат без изменения. Повишения са възможни, в средните и долните течения на основните реки, вследствие на оттичане.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: Водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: Днес в резултат на валежи се очакват краткотрайни повишения на водните нива на реките в басейна. По-значителни повишения ще има на 17 октомври в долните течения на реките Струма, Места и Доспат. На 18 октомври водните нива в басейна ще се понижават или ще останат без изменения, като повишения са възможни, в долните течения на основните реки, вследствие на оттичане.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.