1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За надделяването на бозайниците над динозаврите от изключително значение е била големината на малкото

За надделяването на бозайниците над динозаврите от изключително значение е била големината на малкото

Според учените всички животни с тегло над 25 килограма са загинали в масово изчезване

Според нови проучвания, използвали математически модел, за надделяването на бозайниците над динозаврите от изключително значение е била големината на малкото, съобщава The Telegraph.

Като се вземат предвид физическите ограничения за големината на яйцата, става ясно, че динозаврите са имали сравнително дребни малки. Някои от тях тежали от 2 до 10 килограма при излюпването си, като по-късно трябвало да достигнат огромните 30 до 50 тона.

При порастването си малките е трябвало да се конкурират за храна с възрастни екземпляри с различна големина, както и с други животински видове. Това означава, че „квотите” за всички малки и средни по големина видове, справящи се с околната среда, вече били „заети” и не давали възможност на наскоро излюпените по-малки да се развиват.

„Има много място за малки видове в екосистемата, но в този случай това място е заето от малките на по-големите видове. Това не е проблем за 150 млн. години, но когато се случи нещо, което довежда до изчезването на всички големи видове, то остават само малките, и ако и те изчезнат, вече става въпрос за загубата на цяла група”, казва Маркъс Клаус, учен от университета в Цюрих.

Катастрофалното събитие отпреди 65 млн. години, което унищожава и всички по-големи видове, означава и край за всички сухоземни динозаври.

Целия материал за динозаврите четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.