1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За нарушения при избора на нов директор алармират служителите на парк „Витоша“

За нарушения при избора на нов директор алармират служителите на парк „Витоша“

Остава впечатлението, че процедурата е променена тенденциозно с цел обслужване на определени интереси

Служителите на Природен парк „Витоша“ алармират за нарушения при избора на нов директор на парка и призовават всички ръководни институции в страната да вземат отношение по отстраняването на сегашния директор Тома Белев.

В открито писмо, адресирано до институциите и медиите, служителите посочват, че процедурата по избор на директор е била опорочена, тъй като в хода на провеждането на конкурса първоначално обявените изисквания към кандидатите са били променени. Остава впечатлението, че процедурата е променена тенденциозно с цел обслужване на определени интереси, поради което настояваме тя да бъде отменена поради липса на законосъобразност, се посочва в писмото.

Служителите се обявяват в защита на бившия си директор Тома Белев, чиято кандидатура не беше одобрена. Според тях причина за неговото отстраняване е намесата на икономически интереси, срещу които той нееднократно се е обявявал.

„Планината Витоша е обект на огромни икономически интереси, които изцяло противоречат на целите и режимите на плана за управление на природния парк. Инж. Тома Белев във всеки един момент отстояваше интересите на защитената територия, което показва неговата работата в полза на обществото и на българската природа!“

Въпреки многобройните нападки срещу управлението му, организирани от хората, чиито интереси е засегнал, държавните институции не са установили нито едно финансово или друг вид нарушение, заявяват служителите.

„За съжаление у нас остава впечатлението, че изборът на комисията за нов директор е бил предопределен от острата медийна атака на личностна основа срещу инж. Белев и от засилените икономически интереси за застрояване на парка през последните години. Опасяваме се, че тези инвестиционни намерения, които застрашават планината и на които активно се противопоставя Тома Белев, станаха причина за неговото отстраняване, е записано още в писмото.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.