1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За първи път орнитолози поставят сателитни предаватели на червеногуши гъски

За първи път орнитолози поставят сателитни предаватели на червеногуши гъски

Уникалният експеримент е единствен по рода си в света и се осъществява в Община Шабла

За първи път орнитолози заловиха и сложиха сателитни предаватели на червеногуши гъски край добруджанското село Тюленово. Уникалната акция е единствена по рода си и се провежда за първи път в световен мащаб. В района на двете езера край Шабла и Дуранкулак в момента се извършват първите телеметрични изследвания върху световно застрашения вид на червеногушата гъска, заяви за Агро.бг Николай Петков, научен консултант в БДЗП. За залавянето на пернатите са използвани ракетни мрежи.

Експериментът на Българското дружество за защита на птиците се извършва в рамките на стартиралия през ноември миналата година Проект за опазване на популацията на световно застрашената червеногуша гъска на стойност 2,600 млн.евро. Той се изпълнява както от орнитолози от БДЗП, така и от техните партньори от Кралското дружество за защита на птиците (Великобритания), Тръст за влажните зони и дивите птици (Великобритания), земеделските производители „Кирилови”ООД от с. Крапец и Ловно-рибарско сдружение – Шабла. С помощта на сателитните предаватели ще се събере информация за начина, по който птиците използват водните басейни и земеделските площи по Северното Черноморие. Информацията ще допринесе за набелязването на адекватни мерки за опазване на застрашения вид червеногуша гъска, както и за изготвянето на съответните агро-екологични схеми за управление на земеделските земи. Близо 80-90 % от световната популация на световно застрашения вид зимуват край Шабленското и Дуранкулашкото езеро. Основната цел на проекта е намаляване на смътността на популацията и намиране на баланс между управлението на земеделските земи и опазването на вида на червеногушата гъска. 

Сред предвидените дейности по проекта са осигуряване на достъп до водоемите, отваряне на нови места за риболов, монтиране на камери, изграждане на наблюдателни кули и създаване на патрулни екипи срещу бракониери. Голяма група мероприятия са насочени към работа с фермерите за пилотно тестване на компенсаторна схема за евeнтуални щети, причинени от червеногушата гъска. След това механизмът ще се предложи на Министерството на земеделието за включване в ОСП след 2013 година.

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.