1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За първи път в ръководните органи на Водната конвенция е избран представител на България – Ваня Григорова

За първи път в ръководните органи на Водната конвенция е избран представител на България – Ваня Григорова

Снимка:

След февруари 2013 г. конвенцията ще се прилага в световен мащаб в областта на управлението на трансграничните водни ресурси

Завърши Шестата среща на страните по Конвенцията за опазване и използване на трансграничните водни течения и международните езера (Водна конвенция), която се проведе от 28 до 30 ноември 2012 г. в Рим, Италия. Страни по конвенцията са 39 държави в региона на Икономическата комисия за Европа на ООН.

През февруари 2013 г. ще влезе в сила изменение на Водната конвенция, с което се постига разширение на приложното поле на конвенцията и извън региона на Икономическата комисия за Европа на ООН и тя се превръща в правна рамка в световен мащаб в областта на управлението на трансграничните водни ресурси.

Заради предстоящото разширение на приложното поле на Водната конвенция, на проведената Шеста среща на страните беше създаден Комитет по прилагането и съблюдаването към Водната конвенция, състоящ се от 9 членове, който има съвещателни и консултативни функции. Пет от членовете му са с пълен мандат от 6 години и четирима са с половин мандат от 3 години, като кандидатури са издигнали  16 държави, между които и България.

Ваня Григорова – изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по околна среда, бе избрана за член на Комитета по прилагането и съблюдаването към Водната конвенция с пълен мандат от 6 години. С избирането й за първи път в ръководните органи на Водната конвенция има представител на България, което е значителен успех за страната ни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.