1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Забраната за обжалване на заповедите за обявяване на защитени зони не нарушава Конституцията

Забраната за обжалване на заповедите за обявяване на защитени зони не нарушава Конституцията

Tова реши днес Конституционният съд по дело, заведено от Върховния административния съд по жалба на собственици на земи в защитена зона „Комплекс Калиакра“

Искането за обявяване на противоконституционност на разпоредбата на чл. 12, ал. 7 от Закона за биологичното разнообразие, съгласно която заповедите за обявяване на защитените зони не подлежат на обжалване, е отхвърлено от Конституционния съд.

Заповедите за обявяване на защитени зони, които въвеждат определени ограничения за ползването на имотите, не нарушават Конституцията – това реши днес Конституционният съд по дело, заведено от Върховния административния съд по жалба на собственици на земи в защитена зона „Комплекс Калиакра“.

В решението на Конституционния съд се казва, че „самата Конституция предвижда приоритетна закрила, свързана и с ограничаването на собствеността, за установени в нея висши ценности като например опазване и възпроизводство на околната среда (чл. 15)“.

В конституционното решение е отбелязано също, че е обществено оправдано в едно демократично общество да се окаже дължимото уважение към свободата на преценка на законодателното учреждение в такава чувствителна материя, каквато е балансирането между икономическите интереси на частноправните субекти и публичния интерес от опазването на екосистемите в благоприятно природно състояние – като предпоставка за общественото здраве, за живота и благополучието на всеки човек.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.