1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зачестяват бракониерските прояви

Зачестяват бракониерските прояви

Само за три месеца от началото на годината в Спасителния център за диви животни - "Зелени Балкани", са постъпили 4 простреляни обикновени мишелова

Тенденция на увеличаване на бракониерските прояви отчитат в Спасителния център за диви животни - "Зелени Балкани". Само за три месеца от началото на годината са постъпили 4 простреляни обикновени мишелова, малък ястреб и сива врана. В тези случаи става дума за категорично доказани сачми в тялото, видни на рентгенови снимки. От "Зелени Балкани" обясняват, че често не е възможно да бъдат напълно сигурни, защото сачмите преминават през тялото на жертвата и излизат. Но раните и състоянието на пациента, показват, че са причинени от бракониерска стрелба.

За същия период са приютени 18 зеленоглави патици и 2 големи белочели гъски, конфискувани в момент на използването им за живи примамки по време на лов.

Още от основаването си Спасителният център приютява бедстващи животни, жертва на човешката жестокост. Сред най-фрапантните случаи са: обикновен мишелов с повече от 70 сачми в тялото, орел рибар с 18 сачми, едната от които заседнала на върха на сърцето, орел змияр с над 20 сачми. В списъка са още морски орел, царски орел, къдроглав пеликан, ням лебед, мишелови, горски ушати сови и други. Самият розов пеликан Груьо, който стана „лице" на Центъра, е жертва на бракониери, заради което е с ампутирано крило.

В рамките на проект „Зелени идеи за зелени дейности - популяризиранe, създаване и развитие на емблематичен модел за устойчиво ползване на природните ресурси", финансиран от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд, са подготвени различни образователни материали и разяснителни табели на тема бракониерство. Те ще бъдат поставени на видно място в Спасителния център, за да са достъпни за децата, които го ежегодно посещават. Данните сочат, че над 3000 малчугани годишно се запознават с пациентите на Центъра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.