1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Загина първият къдроглав пеликан със сателитен предавател, поставен в България

Загина първият къдроглав пеликан със сателитен предавател, поставен в България

Снимка:

За близо десет месеца Мария e предоставиla изключително ценни данни на орнитолизите

За съжаление, на 10 декември 2021 г. загина Мария – първият къдроглав пеликан със сателитен предавател, поставен в България. Причината за смъртта е сблъсъск с въздушните проводници.

Пеликанът е загинал в Гърция в близост до село Ситария, разположено на около 60 км северно от гр. Солун. Благодарение на данните от предавателя тялото на птицата е открито под електропровод от колега от Гръцкото орнитологично дружество (HOS – BirdLife Гърция). В радиус около 1 км са открити още три загинали къдроглави пеликана, като  причината е сблъсък с въздушните проводници. Освен това са установени още около 50 пеликана, прелитащи в района.

Мария беше опръстенена от екип на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) на 22 февруари 2021 г. в района на Атанасовско езеро, край гр. Бургас. Тя се превърна в първия къдроглав пеликан с поставен сателитен предавател в България. За близо десет месеца Мария ни предостави изключително ценни данни, както за придвижванията на този величeствен вид, така и за нови влажни зони, които ще бъдат допълнително проучени от експертите, за да се оцени тяхната важност и значение за опазването на къдроглавите пеликани в тази част на Европа. За тези месеци тя посети пет държави (България, Румъния, Турция, Гърция и Северна Македония), като измина общо 4676 км. Най-дългото разстояние, което птицата прелетя за ден, е 285 км, а най-високата точка, над която премина – 1987 м н. в. Влажните зони, където Мария се задържа най-много са от района на Турция (езеро Улуабат, езеро Далян, част от комплекса Караджабей и езеро Куш), България (Атанасовско езеро, язовир „Студен кладенец“ и язовир „Розов кладенец“) и Гърция (езерото Керкини и Петърското езеро). В рамките на три дни пеликанът успя да посети и Варненското езеро, делтата на река Дунав и блато Песчина, разположено на остров Персин.

Последните три седмици, преди да загине, Мария нощуваше в езерото на Кастория, като всекидневно посещаваше пресушеното Аматовско езеро, където се хранеше по каналите или си почиваше, вероятно с други пеликани. За съжаление, при фаталния инцидент на 10 декември, пеликанът отлетя в късния следобед към традиционното си място за нощувка и  се сблъска с въздушните проводници на електропровод в близост до помпена станция, функционираща в района.

Понякога при полет е възможно птиците да се сблъскат с въздушните проводници, тъй като те са трудно забележими, особено при лоши метеорологични условия с намалена видимост. Друга причина за сблъсъците на птици с надземни електрически проводници е фактът, че често вниманието им не е насочено в посока на полета, а към земната повърхност, където търсят храна или се оглеждат за потенциална заплаха. Рискът от сблъсък на птици с въздушните проводници е особено голям около места със струпване на голям брой индивиди, като езера, реки и морското крайбрежие, където има концентрация на ята от водолюбиви птици. Миграционните пътища на прелетните птици също са рискови райони с висока смъртност, още повече, че много видове мигрират през нощта, когато въздушните проводници са на практика невидими за тях. Тежки и тромави птици като пеликаните са едни от най-честите жертви.

Един от най-ефективните методи за обезопасяване на най-опасните за птиците въздушни проводници е поставянето на дивертори. Диверторите представляват специално разработени светлоотразителни маркери, които се закачат на въздушните проводници  през определено разстояние. Тези маркери са с ярки цветове,  блестят и се движат от вятъра, като по този начин привличат вниманието на птиците към надземните проводници и ги правят по-лесно забележими. Маркираните с дивертори проводници допринасят за предотвратяване на сблъсъците и намаляване на загиналите птици.

Ето защо една от ключовите дейности по проект „Животът на пеликана“ е поставянето на дивертори в най-рисковите участъци от електроразпределителната и електропреносната мрежа в България, Румъния и Гърция. Данните, получени от предавателя на Мария, ще помогнат на експертите да идентифицират именно такива рискови участъци.

Дейностите по опазване на вида се осъществяват в рамките на международния проект „Опазване на къдроглавия пеликан по Черноморско-средиземноморския прелетен път“ (LIFE18/NAT/NL/000716), финансиран по програма LIFE на ЕС. Проектът се координира от Rewilding Europe, а другите партньори, освен БДЗП, са Дирекция на Природен парк „Персина“Румънското орнитологично дружество (SOR), Гръцкото орнитологично дружество (HOS), Rewilding – Украйна и Rewilding – Дунавска делта.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.