1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Загубата на биомаса и изчезването на видове са основните резултати от замърсяването на околната среда

Загубата на биомаса и изчезването на видове са основните резултати от замърсяването на околната среда

Има оценки, че всеки ден изчезват видове по света

Загубата на биомаса и изчезването на видове са основните резултати от замърсяването на околната среда. Това каза доц. д-р Атанас Палазов – директор на Института по океанология към БАН във Варна по повод Европейския ден на морето, който се отбелязва днес, 20 май, цитиран от Агенция „Фокус”.

По думите му най-сериозният проблем в момента е загубата на биоразнообразие. „Има оценки, че всеки ден изчезват видове по света. Биоразнообразието намалява и една от причините е замърсяването. Друг проблем е намаляването на биомасата, т.е. количеството на улова на риба, например. От една страна причината е замърсяване, от друга – прекомерните улови”, смята доц. Палазов.

В коментар на това, че в Русия започва разследване за смъртта на делфини в Черно море, той посочи, че това не е рядко явление: „По наши наблюдения делфините стават жертва на рибарските мрежи, тъй като те не са видими за тях под водата и когато се заплетат в мрежите се давят. След това рибарите ги вадят, откачат от мрежите и ги пускат в морето, като най-често се изхвърлят мъртви на брега. Засега нямаме констатирано масово измиране на делфини и няма основание да се търси някаква друга причина”.

Експертът отбеляза, че има един проблем, който все още не стои остро на вниманието на хората, но може в скоро време да се превърне в сериозен: „Това е проблемът с боклука по крайбрежието, главно пластмасовите опаковки, които се разлагат много бавно и, оставени по плажовете, биват издухвани от вятъра в морето. Те не са видими, понякога са прозрачни и образуват струпвания, пречат на живите организми”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.