1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Законът за инвестициите у нас обслужва икономически интереси

Законът за инвестициите у нас обслужва икономически интереси

Решението за строеж в местността Карадере предизвика широко обществено недоволство

Законът за инвестициите у нас е написан така, че ако някоя фирма „трябва” или съответно „не трябва” да получи сертификат за даден проект, това е относително лесно. При проекти със силен обществен интерес, ако има причина да се бави, могат да се намерят законово много пречки за това. Така бившият председател на Агенцията по инвестиции Борислав Стефанов обясни защо само допреди 8-9 месеца проектът за строителство в защитената местност Карадере е получил категоричния отказ на икономическото ведомство заради редица неясноти и неизпълнени критерии, а сега излиза, че всички те са били отстранени и инвеститорът получава сертификат, информира bTV.

„По мое време статут А инвеститор беше отказан. Гледайки случващото сега и аз се запитах дали за 8-9 месеца са успели да коригират неяснотите. Единият вариант е това да е станало, другият – проектът да не се различава съществено, но да са преценили колегите в министерството, че тези пречки вече не са толкова съществени”, допълни експертът.

Според Стефанов, по негово време агенцията изпратила писмо до министерството с предложение за сертифициране на проекта за Карадере само при изричното условие, че инвеститорът оповести източниците си на финансиране, както и с уговорката да се изчистят всички въпроси по околната среда.

По думите на бившия шеф на Агенцията по инвестициите, във въпросния проект се споменавало, че част от финансирането ще дойде от продажба на апартаменти на зелено. Това по принцип обаче не се позволява от закона - инвестицията трябва да почива на дълготрайни активи.

Преди дни стана ясно, че инвеститорът „Мадара Юръп" АД, който стои зад проекта за застрояване на Карадере, в средата на миналата година е представил пред Българската агенция за инвестиции скандален проект, пълен с противоречия и несъответствия със Закона за инвестициите. Все пак той е бил предложен за сертификат, но е отхвърлен от Министерството на икономиката и енергетиката с констатирани редица нарушения.

Новото решение за евентуална "зелена светлина" за строеж в местността бе взето миналата седмица по време на заседание на МС във Видин. Това предизвика широко обществено недоволство и протести в столицата и други градове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.